30 Νοε 2015

Όλγα Γεροβασίλη: «Η πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών έγινε για την εκκίνηση διαλόγου - Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τορπιλίζουν το διάλογο εκ των προτέρων»

Συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΑΠΕ, στην εκπομπή «Δεύτερη ανάγνωση» και στο δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Από το Σάββατο ανέβηκαν οι τόνοι στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν μπόρεσε να έρθει η συναίνεση, έστω η μίνιμουμ συμφωνία, είναι ενδεικτικοί οι τίτλοι των εφημερίδων σήμερα και αυτό θα συζητήσουμε, την τύχη της συναίνεσης και τα ραντεβού που έχουμε με Ασφαλιστικό και Προσφυγικό, σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη. Καλημέρα, στην κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Σας ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σας. Και εγώ σας ευχαριστώ.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Βγήκατε σοφότεροι από το Προεδρικό Μέγαρο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σοφότεροι, δεν θα το έλεγα.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Δηλαδή, ξέρετε πια το τοπίο των διαθέσεων της αντιπολίτευσης, αλλά την «καυτή πατάτα» στα χέρια την έχει η κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση δεν αποποιήθηκε ποτέ των ευθυνών της. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να νομοθετήσει, να πάρει τις αποφάσεις κ.λπ. Ο στόχος αυτής της συζήτησης -και το διαφοροποιώ από τη λέξη συναίνεση- ήταν ουσιαστικός. Ένας ουσιαστικός διάλογος ο οποίος πρέπει να ανοίξει για τα μεγάλα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Και δεν απασχολούν μόνο τους πολιτικούς και την κυβέρνηση, αλλά είναι ζητήματα πολύ σοβαρά και άμεσα αφορούν την ελληνική κοινωνία, για σήμερα, αλλά και για αρκετά χρόνια μπροστά, ξεπερνώντας τα όρια μιας κυβέρνησης. Επομένως ζητήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουμε. Και στο βαθμό που εμφανιζόταν συμφωνία για κάποια θέματα, είναι θετικό, και σαφώς μπορεί να υπήρχαν και διαφοροποιήσεις. Δεν ζήτησε ουδείς συναίνεση, αντιλαμβάνεστε, χωρίς συζήτηση. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Καλά κάνετε και το διευκρινίζετε, αλλά τι είναι αυτό που ζητήσατε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Γιατί ο κόσμος ακούει. Όταν πάμε στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν γίνονται αυτές οι συναντήσεις σε τόσο κορυφαίο επίπεδο, ο κόσμος προσδοκά μια προσέγγιση, μια συναντίληψη, πώς να το πούμε, αλλά τεκμηριωμένη και να τεκμηριωθεί και ο λόγος για τον οποίο έγινε. Έγιναν όλα αυτά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο λόγος ήταν απολύτως τεκμηριωμένος. Ήταν πρόσκληση της κυβέρνησης σε διάλογο, σε τρία σημαντικά ζητήματα. Με αιχμή, βεβαίως, το Ασφαλιστικό που άμεσα θα πρέπει και να αποφασιστεί. Διότι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Όπως ξέρουμε όλοι μας, το Ασφαλιστικό δεν θα είναι βιώσιμο, εάν δεν μεταρρυθμιστεί. Και μεταρρυθμιστεί επί της ουσίας, ούτως ώστε και να μην περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές και βεβαίως να είναι μακράς πνοής. Εδώ, όμως, είδαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τορπιλίζουν εκ των προτέρων. Φρόντισαν με διάφορες δηλώσεις να δείξουν ότι φθάνουν σε αυτόν τον διάλογο, μόνο από “υποχρέωση” και όχι επειδή έχουν διάθεση να συζητήσουν. Επομένως, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αναδεικνύει μια αντιπολίτευση η οποία εμφανίζεται κατώτερη των αναγκών, κατώτερη των περιστάσεων.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Σας κατηγορεί η αντιπολίτευση, ακούσαμε και δηλώσεις που έχουν γίνει και από πολιτικούς αρχηγούς αλλά και από διάφορα στελέχη στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, στην τηλεόραση, αυτό το διήμερο, αυτό το 48ωρο, ότι ζητήσατε συναίνεση, αλλά με έναν διχαστικό τρόπο. Και επίσης, δεν είχατε σαφή ατζέντα. Ενώ έχουν γίνει τόσες διαβουλεύσεις, τόσες παλινωδίες, όχι μόνο από την κυβέρνησή σας, για πάρα πολλά χρόνια. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί με το Ασφαλιστικό. Δεν θα έπρεπε να κατεβάσετε και μια ατζέντα; Αλλά και γιατί να κατέβει μια τέτοια ατζέντα στο Προεδρικό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κόσμος δεν έχει μπερδευτεί επειδή υπάρχουν παλινωδίες στο Ασφαλιστικό. Παλινωδίες δεν υπάρχουν, διότι παλινωδία λέγεται όταν έχω εμφανίσει μια πρόταση και στη συνέχεια αρχίζω να την παίρνω πίσω ή να την τροποποιώ. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει εμφανιστεί. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να μιλάμε για παλινωδίες ή για θέματα τα οποία…

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Ναι, αυτό ήταν το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου. Θα έπρεπε να κατεβάσετε κάτι συγκεκριμένο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γι` αυτό ζητήθηκε η σύσταση αυτής της Επιτροπής, προκειμένου να εργαστεί στη βάση μιας πρότασης, φυσικά. Μιας πρότασης η οποία θα έθετε και το πλαίσιο, αλλά και τον τρόπο ο οποίος θα προτείνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και θα είναι ανοιχτός στο διάλογο. Η οποία Επιτροπή θα έπρεπε να εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα, για να δει τα σημεία σύγκλισης, να δει ιδέες, να δει προτάσεις και να συνθέσει. Επομένως, η πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών δεν θα μπορούσε να έχει την έννοια της συνάντησης εργασίας, αλλά της συνάντησης για την εκκίνηση ενός διαλόγου. Αυτό σας είπα όμως ότι εκ των προτέρων είχαν δηλώσει τα κόμματα τον τρόπο με τον οποίο προσέρχονται, όχι ακριβώς σαφώς, αλλά τορπιλίζοντας με τον Α΄ ή Β΄ τρόπο. Ξέρετε, έχουμε σήμερα μια διαλυμένη Ν.Δ. Αυτό δεν βοηθάει βεβαίως το πολιτικό σύστημα, δεν είναι χαρά για κανέναν, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει εικόνα διάλυσης. Ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης παλινωδεί μεταξύ των θέσεων που στήριξε μέχρι σήμερα, θέσεις απόλυτα ταυτισμένες με την άποψη των δανειστών. Σας θυμίζω ότι με τα προηγούμενα μνημόνια, τις προηγούμενες μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει και στο ασφαλιστικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ ήταν ταυτισμένο, φυσικά, και ιδεολογικά όπως και με το PSI. Και σήμερα μια άλλη στρατηγική, μια άλλη τακτική θα σήμαινε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί το παλιό. Δεν φαίνεται η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να παίρνει το θάρρος να το κάνει.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Κυρία Γεροβασίλη, διαβάζω τώρα στην πρώτη σελίδα των «ΝΕΩΝ», από το κύριο άρθρο είναι και έχει ένα ενδιαφέρον να μου το σχολιάσετε αν θέλετε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι ώρα για παιχνίδια. Η συναίνεση που επετεύχθη το καλοκαίρι έγινε κουρελόχαρτο και η χώρα είναι πάλι στον αέρα», λέει η εφημερίδα. Πράγματι το καλοκαίρι υπήρξε, με μια διευρυμένη πλειοψηφία, ψήφιση κάποιων πραγμάτων. Τώρα είμαστε πολύ πιο πίσω με αυτό που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι. Αυτό καταλαβαίνει ο κόσμος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, αλλά αυτό δεν είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι η κυβέρνηση στήριξε, ψήφισε και ψήφισαν και κόμματα της αντιπολίτευσης, μια συμφωνία. Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά στη δέσμευσή της, η οποία λέει ότι εγώ θα εφαρμόσω αυτή τη συμφωνία, την οποία ψήφισα το καλοκαίρι. Όμως εδώ έχουμε την υποκριτική στάση κομμάτων που στήριξαν τη συμφωνία, σήμερα να αποστασιοποιούνται και να εμφανίζονται ενάντια σε αυτό το οποίο οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Αυτό δεν θεωρείται συνεπής συμπεριφορά. Και βεβαίως θεωρείται επιθετική ενέργεια στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Των συμφωνηθέντων από τους ίδιους εννοώ. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατά κύριο λόγο είναι αυτοί που τορπιλίζουν αυτό το κλίμα, ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά αυτά τα οποία δήλωσε ότι θα κάνει το επόμενο διάστημα και το δήλωσε πριν τις εκλογές. Και με βάση αυτό φυσικά εξελέγη και στην πλειοψηφία.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Κυρία Γεροβασίλη, διαβάζουμε ότι οι δανειστές ζητούν όλο και πιο επώδυνες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό. Έχετε γνώση, φαντάζομαι, από πρώτο χέρι. Ο κόσμος ρωτάει ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας. Θα είναι τόσο επώδυνες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που πραγματικά θα έχουμε κραδασμούς τεράστιους στο κοινωνικό σώμα, αλλά και μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία, πράγματα τα οποία θα δυσκολευτείτε να διαχειριστείτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι μια εικόνα τρόμου η οποία διακινείται. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, η οποία μιλάει για μείωση δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι πολύ συγκεκριμένο λοιπόν και δεν υπάρχει αυτό το οποίο περιγράφετε ότι κάθε μέρα οι δανειστές ζητούν και περισσότερα. Όχι, είναι δεδομένο το τι ζητείται να περικοπεί από το ασφαλιστικό σύστημα. Από εκεί πέρα, όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη εργαστεί μέχρι σήμερα και έχει φθάσει στην πρόταση. Δεν τελείωσε, φυσικά, ακόμη αυτή η διαδικασία. Θα τελειώσει σε λίγες ημέρες. Θα εμφανιστεί η πρόταση της κυβέρνησης να κλείνει με τρόπο, ούτως ώστε να μην έχουμε μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Διατυπώθηκε αυτό και προχθές από τον Πρωθυπουργό στην αντιπολίτευση, ότι εμείς έχουμε βρει τρόπους και περίπου το 0,6 αυτού του 1% του ΑΕΠ που ζητείται, της μείωσης, ήδη έχουμε βρει τρόπους να το αντιμετωπίσουμε και υπάρχουν και σκέψεις για το υπόλοιπο 0,4%, ελάτε να το συζητήσουμε και να πάμε όλοι μαζί με εθνική «κόκκινη» γραμμή, ότι μειώσεις σε συντάξεις δεν θα γίνουν.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Ακόμη και εάν επιμείνει η κυβέρνηση στην αύξηση των εισφορών που θα έχουν, τουλάχιστον σύμφωνα με οικονομολόγους, επίπτωση στην πραγματική οικονομία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή. Υπάρχει σκέψη στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά αυτή μπορεί να είναι τέτοια που να μην έχει τις επιπτώσεις τις οποίες περιγράφουν. Επομένως, εγώ είδα πολιτικούς αρχηγούς να εξέρχονται από αυτή τη συζήτηση, στην οποία τους προτάθηκε ακριβώς αυτό και να δηλώνουν «εμείς δεν στηρίζουμε μειώσεις των συντάξεων». Αντιλαμβάνεστε ότι καμία σχέση αυτό δεν έχει με την εισηγητική πρόταση του Πρωθυπουργού. Όταν ζητάει τη συζήτηση με στόχο τη μη μείωση των συντάξεων και κάποιος βγαίνει και μιλάει και λέει «όχι, εγώ δεν στηρίζω μείωση των συντάξεων», αντιλαμβάνεστε -πώς να σας το πω- κάποιος δεν θέλει να καταλάβει τι ακριβώς του ζητείται και με την ατζέντα με την οποία μπήκε, με την ίδια ακριβώς βγαίνει και από αυτή τη συζήτηση. Είναι εξαιρετικά δύσκολες οι στιγμές που περνάει η χώρα, έτσι κι αλλιώς. Είμαστε ακόμη μέσα στο φάσμα της οικονομικής κρίσης με το προσφυγικό -ένα μεγάλο ζήτημα ανοιχτό, δυσεπίλυτο και όχι εύκολα διαχειρίσιμο- και ταυτοχρόνως καλούμαστε να κάνουμε και αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, προφανώς δεν δρα υπέρ των συμφερόντων της χώρας, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά έχει ως μόνο στόχο την κομματική του επιβίωση και το ίδιον κομματικό όφελος. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, στις οποίες βρίσκεται, κυρίως, η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αναμονή για το πότε η ΝΔ θα λύσει τα ζητήματά της, για να λυθούν τα ζητήματα της χώρας. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα έπρεπε με σοβαρότερο τρόπο, ο οποίος να ξεφεύγει από τα όρια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης της ΝΔ, να συζητηθούν τα μεγάλα θέματα. Μια πρόσκληση, λοιπόν, ειλικρινούς διαλόγου δεν φαίνεται να μπορεί να το αντιληφθεί η αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι από τα καλύτερα για την πολιτική ζωή της χώρας.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα, κυρία Γεροβασίλη, δεν είναι ρητορικό, αλλά, εάν σας έλεγα, σε δύο μήνες πώς θα είναι η κατάσταση στη χώρα σε ό,τι αφορά το Τραπεζικό, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό, είστε αισιόδοξη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε να δείτε: Δεν μου αρέσει να γίνομαι μάντης πραγμάτων, αλλά, ωστόσο, μερικά πράγματα, όταν κανείς βλέπει τον οδικό χάρτη, μπορεί να διαμορφώσει μια αντίληψη.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Αν ο κόσμος έψαχνε, πάντως, μάντη, στην κυβέρνηση θα προσέφευγε, «πώς θα είναι η ζωή μου σε δυο μήνες;», έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά, ο στόχος και η μεγάλη μάχη που δεν έχει σταματήσει καμία μέρα από τις 20 Σεπτεμβρίου ,αλλά και νωρίτερα, απλώς μιλάω για τη δεύτερη περίοδο της κυβέρνησης. Η μάχη είναι μεγάλη. Σας θυμίζω το κέρδος για το οποίο μιλήσαμε, τη συνυπογραφή της συμφωνίας το καλοκαίρι ότι άφηνε ανοιχτά ζητήματα. Δεν δεχθήκαμε το τελεσίγραφο του Γιούνκερ -το θυμάστε- και έγινε το δημοψήφισμα, όταν τότε όλοι μας έλεγαν -και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- «φέρτε γρήγορα μια συμφωνία, οποιαδήποτε». Η κυβέρνηση αντιστάθηκε σ’ αυτό και μέσω και του δημοψηφίσματος πήρε το μεγάλο “όχι” από την πλευρά του ελληνικού λαού απέναντι στο τελεσίγραφο Γιούνκερ, το οποίο, αυτοί που σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο, μας πίεζαν να δεχθούμε. Αυτά δεν μπορούμε να τα ξεχνάμε και σήμερα είμαστε εδώ. Έμειναν ανοιχτά ζητήματα με τη διαπραγμάτευση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση και αυτό ήταν προς όφελός μας. Αυτή, λοιπόν, η διαπραγμάτευση που συνεχίζεται σήμερα και για το Ασφαλιστικό έχει κάνει ένα σταθερό βήμα μπροστά. Ωστόσο, στο μεγάλο ζήτημα του Ασφαλιστικού η διαπραγμάτευση είναι διαρκής, θα γίνει μέχρι τέλους. Εγώ είμαι αισιόδοξη, γιατί έχουμε δει βήματα να γίνονται και αλλαγές και στην άποψη των δανειστών και στην άποψη των Ευρωπαίων, όπου εμφανίζονται διαφορετικές αντιλήψεις απ’ ό,τι παλαιότερα. Και στο οποίο Ασφαλιστικό θα περίμενε κανείς το ΠΑΣΟΚ να έχει αντιληφθεί, δηλαδή, ότι γίνεται μια στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Στροφή; Ας πούμε μια μικρή μεταβολή, ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού και αυτό είναι ένα ζήτημα.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Πράγμα για το οποίο και το ίδιο κατηγορεί εσάς.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς δεν έχουμε σχέση ούτε με τη Σοσιαλδημοκρατία ούτε με τον νεοφιλελευθερισμό.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Και για τον νέο ευρωπαϊκό χάρτη και το πώς τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το συζητήσουμε σε μια άλλη εκπομπή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως.

ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ: Να σας ευχαριστήσω θερμότατα γι’ αυτή τη συνέντευξη. Καλή δύναμη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.