5 Σεπ 2015

Οι ειδήσεις, που... ξεχνούν να παίξουν τα κανάλια, για την "επόμενη μέρα"

- Οι ειδήσεις περνούν στα ψιλά και οι θέσεις των κομμάτων περιέργως (;) αποκρύπτονται
- Στόχος να μη διαψευστεί η δήθεν συναίνεση

   Η συνήθης κριτική αποτίμηση της έως σήμερα προεκλογικής αντιπαράθεσης υποστηρίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις, και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., που φιλοδοξούν να συγκροτήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κυβέρνηση στις 21 Σεπτεμβρίου, αποφεύγουν να αναδείξουν τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, διότι, όπως λένε, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, δεν έχουν και πολλά να χωρίσουν.
   Λαμβάνοντας αυτή την εκτίμηση ως δεδομένο, καταλήγουν μάνι-μάνι, κάνοντας χαοτικά λογικά άλματα, στο συμπέρασμα ότι, τουλάχιστον τα κόμματα του "ευρωπαϊκού τόξου" και των Μνημονίων, στα οποία συμπεριλαμβάνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να συμμαχήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο.
   Κι όμως, καθημερινά υπάρχουν ειδήσεις και στοιχεία που σκιαγραφούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τα προσεχή χρόνια και επί των οποίων οι θέσεις των κομμάτων είναι λίγο - πολύ γνωστές. Παρά ταύτα, οι ειδήσεις αυτές περνούν στα ψιλά και οι θέσεις των κομμάτων περιέργως (;) αποκρύπτονται.
   Ας δούμε λίγο τις... "ξεχασμένες" ειδήσεις μιας μόλις ημέρας. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τις προχθεσινές, της Πέμπτης:
   * Ο υπεράνω υποψίας για ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η κατάργηση των capital controls έως το τέλος του χρόνου είναι κάτι το εφικτό.
   * Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Αιγάλεω, περιέγραψε τις "ευκαιρίες και διεξόδους" της νέας συμφωνίας: "Γιατί εξασφαλίζει για τρία χρόνια τη σταθερότητα που είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία. Γιατί για πρώτη φορά αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους και της αναγκαίας απομείωσής του, που τώρα πια δεν συζητιέται το αν θα γίνει, αλλά σε τι βάθος θα γίνει. Γιατί, επίσης, τελειώνει με την πιθανότητα του Grexit, που άφηνε τη χώρα έκθετη στους κερδοσκόπους. Γιατί εξασφαλίζει σημαντικά κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κυρίως με τα μικρά αποκεντρωμένα έργα. Γιατί αποτρέπει τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και βάζει τέλος στις απολύσεις στο Δημόσιο. Γιατί ανοίγει τον δρόμο για να ανατραπεί το σημερινό εργασιακό καθεστώς ζούγκλας, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, να αποκατασταθεί σταδιακά ο βασικός μισθός".
   * Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία με τους δανειστές εξασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας μέχρι το 2022, διότι προβλέπει την αναχρηματοδότηση του χρέους και εγγυάται τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
   * Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι μετά την αξιολόγηση και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, δηλαδή τη ρύθμισή του, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), τη λεγόμενη πιστωτική χαλάρωση ή "πακέτο Ντράγκι".
   * Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε αισιόδοξος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ πως δεν βλέπει τον λόγο να μη γίνει.
   Τα παραπάνω μάλλον προσφέρουν μια καλή εικόνα της "επόμενης μέρας".
   Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές, ενώ της Ν.Δ. γνωστές και ορισμένες άγνωστες, όπως η θέση της πλέον για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες. Οπότε, αν υποστηρίξουμε, ότι, τα εν λόγω δεδομένα και διακυβεύματα, περνούν στα ψιλά για να μην διαψευστεί η αξιωματική παραδοχή της δήθεν "συναίνεσης", ότι τα 'χουν βρει, θα έχουμε λάθος;
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.