29 Αυγ 2015

Κάνοντας... ορθοπεταλιά για την προστασία του Αώου!!!

Protect Aoos, με αφετηρία και τερματισμό τη Βωβούσα

   Ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης, σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike ultra marathon, point to point), με την ονομασία «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra, επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρόνια, στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Βωβούσα, την Κυριακή 30 Αυγούστου.
   Ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας, που αγκαλιάζει τον Αώο και τα βουνά που τον περιβάλλουν, γεννήθηκε υπό την απειλή μιας νέας επέμβασης στο ρου του ποταμού, μετά την λειτουργία του ΥδροΗλεκτρικού Σταθμού Πηγών Αώου το 1988,
   Στόχοι της διοργάνωσης είναι η επικοινωνία της προστασίας του ποταμού Αώου, η διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής και η προαγωγή δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Η μετεξέλιξη της περιοχής, σε τόπο προετοιμασίας ποδηλατών βουνού, που θα ωφελήσει τους αθλητές με το πλήθος και την ποικιλία των διαδρομών, θα ευεργετήσει και θα αναβαθμίσει την τοπική κοινωνία.
   Η διαδρομή, για το 2015, θα έχει αντίστροφη φορά χωρίς όμως να μειώνεται η απόλαυση και η δυσκολία σε σχέση με την χάραξη των δύο τελευταίων ετών. Θα διέρχεται εντός των ορίων και ενίοτε και των οικισμών, των κάτωθι κοινοτήτων: Βωβούσα, Ελατοχώρι, Φλαμπουράρι, Γρεβενήτι, Δόλιανη, Καστανώνας, Μακρίνο, Γυφτόκαμπος, Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα και καλύπτει υψομετρική διαφορά περίπου 3.400m ανάβασης και είναι συνολικά 120km. Οι ποδηλάτες βρίσκονται συνεχώς εντός δάσους (κυρίως μαύρης πεύκης, οξιάς, ελάτης), ενώ υπάρχουν σημεία όπου ακολουθείται η κορυφογραμμή. Το μέγιστο υψόμετρο όπου φτάνει η χάραξη της διαδρομής είναι τα 1608 μέτρα στης θέση «Τσούκα Αρόσια» ενώ το χαμηλότερο σημείο συναντάται μετά από 19 χιλιόμετρα στα 710 μέτρα στην κοίτη του Βάρδα ποταμού.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.