16 Αυγ 2015

Κομμένο, 16 Αυγούστου 2015, 72 χρόνια μετά τη φρίκη. Τίποτα και κανείς δε μπορεί να μας λυγίσει - ΦΩΤΟ

- Δε ξεχνάμε
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Όλγα Γεροβασίλη

   Κορυφώθηκαν σήμερα, 16 Αυγούστου 2015, 72 ακριβώς χρόνια μετά το φρικιαστικό πρωινό της 16ης Αυγούστου 1943, οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας, με την τέλεση του μνημόσυνου σφαγιασθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων, στην κεντρική πλατεία της Μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου Άρτας.
   Ο τραγικός απολογισμός της ασύλληπτης θηριωδίας ήταν 317 αθώα θύματα, 36 βρέφη και νήπια ηλικίας τεσσάρων μηνών έως πέντε χρονών, 61 παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, 119 γυναίκες.
   Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή, ως διαρκής καταγγελία της βίας και της βαρβαρότητας και η παλλαϊκή απαίτηση για δικαιοσύνη και αποκατάσταση είναι περισσότερο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ.
   Σήμερα, όλοι όσοι βρεθήκαμε στο Κομμένο, ενώνουμε τις φωνές μας με τις οικογένειες, τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συγγενείς αυτών που επέζησαν. Το "γιατί;" των θυμάτων, γίνεται από ερώτημα, απάντηση. Γιατί δε ξεχνάμε.
   Δε ξεχνάμε, όχι γιατί θέλουμε να αναβιώσουμε έχθρες του παρελθόντος, αλλά γιατί υπάρχει η μνήμη της επιβίωσης μέσα από σχεδόν ολοκληρωτικές καταστροφές. Η αντίσταση , η νίκη της ζωής είναι στο εθνικό DNA μας.
   Η ουσία, το δικό μας πατριωτικό μήνυμα είναι ότι είμαστε εδώ. Και μαζί θυμόμαστε. Ότι, αφού ζήσατε με ένα τραύμα σαν αυτό, μετά από ένα τραύμα σαν αυτό. Τίποτα και κανείς δε μπορεί να μας λυγίσει.  
   Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.