30 Ιουν 2015

Πούρα, i-phones και “χρυσή μου Μένουμε Ευρώπη”

γράφει η Έφη Γιάννου

   Είναι χυδαίο να «διαδηλώνεις» κρατώντας μία πανάκριβη τσάντα ίσα με τρεις κατώτατους μισθούς της «άλλης Ελλάδας». Ποια είναι η άλλη Ελλάδα; Αυτή που μετράει ευρώ το ευρώ (το νόμισμα που θέλεις να μείνεις πάση θυσία) προκειμένου να επιβιώσει. Να επιβιώσει, τ’ ακούς;


   Οι διαδηλώσεις γεννήθηκαν σε κρίσιμες για την ανθρωπότητα στιγμές. Στην μακραίωνη και πολύμοχθη πορεία των λαών της γης υπήρξε το μέσο για την πραγματοποίηση του ιδεώδους της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μοιάζει τραγελαφικό λοιπόν, να χρησιμοποιείς το μέσο πίεσης «των αριστερών», όπως αναφέρεις και την ίδια στιγμή να φωνάζεις κραυγάζοντας για «σοσιαλφασισμό», για «χούντα της αριστεράς» και για «κομμουνιστικό καθεστώς». Καπηλεύεσαι μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την διεκδίκηση δικαιωμάτων των λαών που καταπατούσε η ελίτ και εσύ είσαι με την Ελίτ. Είσαι η Ελίτ.
   Η ένσταση δεν αφορά τη διαδήλωση, είναι δικαίωμα του καθενός να το κάνει. Η ένσταση αφορά το γεγονός ότι ξαφνικά κατέβηκες στο δρόμο γιατί «τρέμει η κοινωνική σου θέση», οι παχυλοί σου μισθοί, οι καταθέσεις σου και η χλιδάτη ζωή σου. Ουσιαστικά δηλαδή, κοιτάζεις πως να σώσεις τον κώλο σου. Δεν κατέβηκες όμως ποτέ σε διαδήλωση για όσους έχασαν τη δουλειά τους, για όσους αυτοκτόνησαν, για όσους δεν είχαν ρεύμα και φαγητό στο σπίτι τους. Για τα παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα. Για τα νοσοκομεία με τις τραγικές ελλείψεις.


   Η ένσταση αφορά τη διοργάνωση αυτής της «αυθόρμητης» διαμαρτυρίας σύμφωνα με τα λεγόμενα των τηλεοπτικών καναλιών. Οι διοργανωτές είναι στελέχη της ΝΔ και του Ποταμιού, αλλοτινοί υπουργοί που υπέγραφαν συμφωνίες και μνημόνια, στελέχη, Γραμματείς και Φαρισαίοι, σκάνδαλα με Siemens, χρηματιστήρια και μίζες σε ένα φαγοπότι δίχως τέλος. Πλάι-πλάι με αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση συμμετέχοντας σε όλα τα παραπάνω.
   Καλούσε στη διαμαρτυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Μουρούτης. Το MEGA και ο ΣKAΪ. Γελάνε και οι πέτρες. Συμμετείχε στη διαμαρτυρία ακόμη και ο Κων/νος Μητσοτάκης με τον κόσμο να ζητωκραυγάζει και να παραληρεί μπροστά στην εικόνα του «ηγέτη» που 90 χρονών κατέβηκε στο δρόμο να διαδηλώσει και μπράβο του, όπως φώναζαν κάποιοι. Το τσούρμο ακολουθούσε στην ουρά και τα τάμπλετ μαζί με τα i-phones πήραν φωτιά «check in: νιώθει ετοιμοπόλεμη, μέρος πλατεία Συντάγματος».


   Όλες οι ηλικίες συμμετείχαν στη διαδήλωση. Ακόμη και μικρά παιδιά «κατέβασαν» στα καροτσάκια τους με ζωγραφισμένες ελληνικές και ευρωπαϊκές σημαίες στα μάγουλά τους. Πούρα, i-phone, αξεσουάρ, πασατέμπος με τους φλοιούς να πετιούνται στο έδαφος (γιατί είμαστε Ευρωπαίοι) και συζητήσεις περί καταστροφής. Συνθήματα όπως: «Κάτω η χούντα της Κωνσταντοπούλου», «ευρωπαϊκές» κραυγές των πολιτισμένων Ελλήνων, όπως «το μουνόπανο ο τάδε». Σφυρίχτρες, ελληνικές και ευρωπαϊκές σημαίες που ανέμιζαν, ο εθνικός ύμνος. Λίγο πιο κάτω ο Κ. Χατζηδάκης που συνομιλούσε με «απελπισμένους» πολίτες για την κατάσταση και το τυχαίο γεγονός ότι η διαμαρτυρία συνέπεσε με το δελτίο ειδήσεων. Σέλφι και συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ από τους νέους της χώρας μας που έχουν όραμα. Ναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι στις προτάσεις Γιουνκέρ, ναι στις μειώσεις μισθών. Μόνο που κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παίρνει 300 ευρώ μισθό για να μπορεί να μιλά με αυτή την ευκολία.
   Και χορηγός του «Μένουμε Ευρώπη», η Eurobank.
   Από την Εκάλη ως την Γλυφάδα, το Κολωνάκι και το κίνημα του «Μύκονοοοοος» πήραμε ένα μήνυμα. Καληνύχτα Ελλάδα, αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.