21 Μαΐ 2015

Ανακαλείται, λόγω σκανδαλώδους σχεδιασμού, το πρόγραμμα κατάρτισης για 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών, νέα πρόσκληση εντός διμήνου

Να ωφεληθούν οι άνεργοι και όχι να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι

   Ανακλήθηκε - και πολύ καλά έκανε- το πρόγραμμα voucher 29-64 ετών και όρμηξαν τα παπαγαλάκια να κλαίνε με μαύρο δάκρυ για τους καημένους τους ανέργους. Μήπως δεν ξέρουν πόσο σκανδαλώδης ήταν ο σχεδιασμός του από την προηγούμενη ηγεσία; Μήπως δεν γνωρίζουν τι επιφύλασσε για τους ανέργους; Μήπως δεν πληροφορήθηκαν ότι θα επανασχεδιαστεί, έτσι ώστε να εξασφαλίζει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για αυτούς που το έχουν ανάγκη και η νέα πρόσκληση θα δημοσιευτεί εντός διμήνου;
  Ας δεχτούμε ότι δεν το ξέρουν. Ας διαβάσουν λοιπόν για να το μάθουν. Αλλά κυρίως για να πληροφορηθούν οι άνεργοι τι πραγματικά συμβαίνει.
  Λοιπόν, το πρόγραμμα 29-64 ετών, συνολικού κόστους 112 εκατ. ευρώ, προέβλεπε μόλις το 25% του παραπάνω κονδυλίου να καταλήξει σε ανέργους – ωφελούμενους, όταν το υπόλοιπο 75% θα πήγαινε στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
   Πιο συγκεκριμένα οι ωφελούμενοι θα εισέπρατταν ποσό 1.600 ευρώ μικτά, μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης. Στα ΚΕΚ όμως, για κάθε άνεργο, θα δινόταν ποσό 5.400 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άλλα παρόμοια προγράμματα η αναλογία ήταν η ακριβώς αντίστροφη.
   Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα επιταγής εισόδου για ανέργους, πτυχιούχους ΑΕΙ – ΤΕΙ, ηλικίας 18 – 24 ετών, από το σύνολο του κονδυλίου που έχει εκταμιευθεί για την υλοποίησή του, το 69% θα καταλήξει σε ανέργους και το 31% σε ΚΕΚ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το όφελος για τα ΚΕΚ κυμαίνεται από 1.600 έως 2.000 ευρώ ανά άνεργο.
   Και σα να μην έφτανε αυτό, οι άνεργοι – ωφελούμενοι του προγράμματος, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα κατέληγαν σε κατασκευαστικές – τεχνικές εταιρίες. Πρακτικά, από τις 16.220 θέσεις, οι 10.000 θα κάλυπταν πεντάμηνες θέσεις απασχόλησης στον κατασκευαστικό κλάδο, γεγονός που θεωρήθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ως μεροληπτικός σχεδιασμός για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
   Δηλαδή για να το πούμε ψιλά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που έκαναν χιλιάδες άνεργοι να βρουν δουλειά, αλλά θα τους έστελνε σκλάβους στους εργολάβους φίλους των ΣαμαροΒενιζέλων και μετά θα επέστρεφαν στην ανεργία.
   'Ηδη το υπουργείο Εργασίας, επανασχεδιάζει το πρόγραμμα, έτσι ώστε να επαναπροκηρυχθεί με ευνοϊκότερους όρους για τους ανέργους, με κεντρική στόχευση τη δημιουργία προοπτικής στην εύρεση μόνιμης θέσης εργασίας και όχι την εξυπηρέτηση των ημετέρων.
   Και για να τα πούμε και πιο επίσημα, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου από το υπ. Εργασίας για την ανάκληση του προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών: 
   Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου ανακοινώνει την απένταξη του έργου της «Επιταγής Κατάρτισης Ανέργων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση», συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 16.220 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών.
   Η απόφαση ελήφθη διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης, καθώς δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους εξής λόγους:
   Πρώτον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.
   Δεύτερον, ο σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε ως κόστος κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα παρείχαν τα Κέντρα το ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος του κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1600 ευρώ ανά άνεργο.
   Τρίτον, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η κατάρτιση ανέργων κυρίως με χαμηλά τυπικά προσόντα και δεξιότητες, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές δυνατότητες. Στην προκήρυξη του προγράμματος οι πιο δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονταν η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί λοιπόν οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλεπόταν στην προκήρυξη, οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, τους διοχέτευαν, κατά κύριο λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες.
   Η πριμοδότηση του τεχνικού κλάδου, παρότι ούτε καν αναφερόταν ως δυναμικός κλάδος στην προκήρυξη, είχε ως αποτέλεσμα τη στρεβλή κατανομή των κονδυλίων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια κατανέμονταν στον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών.
   Τέταρτον, η πρόβλεψη κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών ανέργων με τόσο ριζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, καθιστούσε το πρόγραμμα άστοχο και αναποτελεσματικό. Τι κοινό μπορεί να έχει ο άνεργος 29 ετών με τον άνεργο που βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του.
   Για αυτούς τους λόγους η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αποφάσισε την ανάκληση και τον ορθολογικό ανασχεδιασμό του προγράμματος προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι.
   Η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος θα δημοσιευτεί εντός διμήνου.

4 σχόλια:

  1. μηπως δεν υπαρχουν τα φραγκα ...μηπως τα πηρε και αυτα το κρατος ....λεω εγω με το μικρο μου το μυαλο ...????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σου εξηγισει καποιος οτι αυτα τα προγραματα ειναι απο εσπα θα το καταλαβεις με το μικρο σου το μυαλο;

      Διαγραφή
  2. ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όλα τα λεφτα σε ημετερα λαμογια πανε..μεγαλυτερη μουφα δεν υπαρχει από τα κοινοτικα προγράμματα εσπα. να σε δειρω γιαννη να σαλειψω λαδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.