30 Απρ 2015

«Χωρίς Γάντι» στο Κομπότι

Το σημείωμα της σκηνοθέτριας Αφροδίτης Κατσαούνου

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτίου «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΦΑΣ» και η θεατρική του ομάδα «ΥΦΟΠΟΙΟΙ» ανεβάζουν την πρώτη τους θεατρική παράσταση «ΧΩΡΙΣ ΓΑΝΤΙ» του Αλέκου Λιδωρίκη, σε σκηνοθεσία Αφροδίτης Κατσαούνου.
   Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κομποτίου θα πραγματοποιηθούν 6 παραστάσεις στις 1-2-3 Μαΐου και 8-9-10 Μαΐου και ώρα 9.00 μμ.
   Προπώληση εισιτηρίων για το Κομπότι στο τηλ: Μπακογιάννης Μιχάλης 6973381757 και στην Άρτα στο αρωματοπωλείο ΤΟ ΙΡΙΝΟΝ τηλ : 6946011123.
   Επτά Δούκες, τοποθετημένοι στο μακρινό παρελθόν, απολαμβάνουν την κρουαζιέρα τους. Κατά τη διάρκεια αυτής, αποφασίζουν να αγκυροβολήσουν, ώστε να αναρριχηθούν στα Περπέχθεια Όρη. Ύστερα από ένα ατύχημα των οδηγών τους, οι ήρωες καταλήγουν εγκλωβισμένοι σ’ ένα καταφύγιο, αναγκασμένοι να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες.
   Όλοι αυτοί οι δοσμένοι κωμικά αποκρουστικοί τιτλούχοι, όσο εξελίσσεται το έργο, φαίνεται να αποκαλύπτουν σταδιακά τους πραγματικούς τους εαυτούς και να αποτελούν συνάμα ένα χορό δραματικών συμβόλων μπροστά στο όμορφο λαϊκό κορίτσι, που οι συμπτώσεις το οδήγησαν να συναινέσει εν τέλει στο “πέταγμα” του γαντιού, του χαρακτηριστικού αυτού συμβόλου ενδυμασίας της εξέχουσας κοινωνίας των τιτλούχων.


   Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του θεατρικού συγγραφέα Αλέκου Λιδωρίκη, να καταδείξει τον σνομπισμό που διακατέχει αυτούς τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας μάλιστα την καθαρεύουσα γλώσσα και να υπενθυμίσει, ότι για όλους τους ανθρώπους υπάρχει εκείνη η “ώρα”, κατά την οποία μπορούν να αναδείξουν τον καλό εαυτό τους.

Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Κατσαούνου

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ
Αιμιλία Αρχιμανδρίτη: Ισαβέλλα, Δούκισσα του Μέντζελχοφ
Βασίλειος Νταλαπέρας: Σιγισμούνδος, Δουξ του Κράχτεν-Κρόχτεν
Γεώργιος Μαλιγιάννης: Παύλος, Δουξ του Βετενέντο
Δημήτριος Μούτσιος: Γουλιέλμος, Δουξ του Λτεγκ
Ελισάβετ- Μαρία Λιάπατα: Ελίζα, Δούκισσα του Άλαμπαν
Ευαγγελία Βλαχοπάνου: Μαριάννα
Ευαγγελία Γεωργίου: Χριστίνα, Δούκισσα του Ρόριγκ- Λάιον
Ευστάθιος Μαλιγιάννης: Αλβέρτος, Δουξ του Μπομπενστάιν
Κωνσταντίνος Σταύρου: Ληστής
Κωνσταντίνος Σωτηρίου: Οδηγός

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνικά: Χρήστος Παππάς, Σωτήρης Γούσιας
Κοστούμια: Χρήστος Παππάς
Φωτισμοί: Λάμπρος Σαλαμούρας
Χειριστής Φωτισμού: Βασιλική Σαλαμούρα
Κομμώσεις-μακιγιάζ: Πάνος Τσιώνος
Μουσική: Μιχάλης Ντέμσιας
Υποβολέας: Βασιλική Μπλώνη
Εκτυπώσεις έντυπου υλικού: Δημήτριος Μούτσιος
Επεξεργασία Κειμένων: Σοφία Γιαννούλη

Το σημείωμα της σκηνοθέτριας Αφροδίτης Κατσαούνου
 
Το "Χωρίς γάντι" του Αλέκου Λιδωρίκη είναι ένα θεατρικό κείμενο το οποίο ανακάλυψα, με τη βοήθεια της υπεύθυνης ,στη βιβλιοθήκη του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφά.
   Διαβάζοντάς το, αυθόρμητα ταύτισα τα πρόσωπα των ηρώων με το ύφος των μελών του Θεατρικού Εργαστηρίου Κομποτίου. Έτσι γεννήθηκε η Θεατρική ομάδα "ΥΦΟΠΟΙΟΙ". Το κείμενο διαβάστηκε, αναλύθηκε και η πρώτη παράσταση είναι γεγονός.
   Η θεατρική ομάδα ενηλίκων Κομποτίου γεννήθηκε με προσδοκία και αγάπη για το εκφραστικό θέατρο και την πεποίθηση πως τα καλλιτεχνικά μιμητικά δρώμενα μπορούν να βρουν έκφραση σε οποιοδήποτε τόπο.
   Η πρώτη μας ερασιτεχνική θεατρική απόπειρα απευθύνεται και στους κατοίκους του Κομποτίου,  αλλά και στο θεατρόφιλο κοινό του νομού μας. Σε αυτή την πρώτη σκηνοθετική μου απόπειρα θα ήμουν ευτυχής εάν μπορούσα να μεταδώσω, στην ομάδα μου και στο κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση, την αγάπη μου για το θέατρο και την αξία που αυτό έχει τόσο στην εκπαίδευση των παιδιών,  όσο και στην δημιουργική έκφραση και επικοινωνία των μεγάλων.
   Μέσα από την θεατρική παράσταση, όλοι οι συντελεστές και συνεργάτες της θεατρικής ομάδας "ΥΦΟΠΟΙΟΙ" φιλοδοξούν, με σεμνότητα, συνέπεια και ευθύνη να ΠΟΙΗΣΟΥΝ ΗΘΟΣ προσφέροντας έτσι, αυτό που διατύπωσε ο Αριστοτέλης: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ = ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ.
   Βέβαια, για την επιτυχία του στόχου απαραίτητο είναι το καλό υλικό και οι ικανοί συνεργάτες. Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου τα στοιχεία αυτά παρέχονται απλόχερα.
   Τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό το υπέροχο πέρασμα-ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.