27 Φεβ 2015

Σοβαρότατη καταγγελία για στελέχη τραπεζών που προέτρεπαν πελάτες να “βγάλουν” τα χρήματά τους στο εξωτερικό

Κουκουλοφόροι με κοστούμια...

   Μία σοβαρότατη καταγγελία η οποία χρίζει άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το koutipandoras.gr.
   Στελέχη τραπεζών φέρονται, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, να προέτρεπαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό μέσω της επένδυσης τους σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, σε διαφορετική περίπτωση θα έχαναν τα χρήματα τους.
   Η καταγγελία αφορά στελέχη του private banking δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πρόκειται για τα τμήματα εκείνα των τραπεζών τα οποία απευθύνονται σε πελάτες με σημαντικές αποταμιεύσεις και τα οποία λειτουργούν σαν ένα άτυπο κλειστό “κλαμπ” για λίγους πελάτες.
   Τα τραπεζικά στελέχη φέρονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες να τηλεφωνούσαν διαρκώς σε πελάτες τους και να προέτρεπαν να επενδύσουν τα χρήματα τους σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, προκειμένου να διασώσουν τις καταθέσεις τους. Και αυτό διότι σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση του το koutipandoras.gr, “μετά την Καθαρά Δευτέρα οι τράπεζες θα ήταν κλειστές”.
   Με λίγα λόγια την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έδινε τη δική της μάχη με τους ευρωπαίους εταίρους στο εξωτερικό, στελέχη των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού υπέσκαπταν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την JP Morgan την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές τράπεζες εκροή καταθέσεων ύψους 3 δισ. ευρώ.
   Ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος έχει γίνει αποδέκτης ουκ ολίγων καταγγελιών ανά την Ελλάδα, από πελάτες τραπεζών του private banking. Σύμφωνα με αυτές οι πελάτες δεχόντουσαν επίμονα τηλεφωνήματα από τραπεζικά στελέχη τα οποία και τους ζητούσαν να επενδύσουν τα χρήματα τους σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος στο koutipandoras.gr, τα στοιχεία των καταγγελλόντων βρίσκονται στη διάθεση του ιδίου αλλά και των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών σε περίπτωση που ζητηθούν.
   Το koutipandoras.gr δημοσιεύει το σχετικό έγγραφο με το αμοιβαίο κεφάλαιο, στο οποίο στελέχη συγκεκριμένης τράπεζας ζητούσαν από τους πελάτες του private banking να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
   Το αμοιβαίο κεφάλαιο φέρει τίτλο “Pictet-Sovereign Short-Term Money Market Eur” και η διαχείρισή του γίνεται από την “Pictet Funds SA”, μέρος του ομίλου Pictet όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ως έδρα της Pictet εμφανίζεται το Λουξεμβούργο, ενώ ως επενδυτικός στόχος του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι “η διατήρηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου, επιτυγχάνοντας παράλληλα την κατάλληλη απόδοση και ρευστότητα”.
   Οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και χρήζουν άμεσης διερεύνησης. Οι Έλληνες πολίτες φέρονται να κατατρομοκρατήθηκαν συστηματικά και άνευ λόγου τις τελευταίες ημέρες από τραπεζικά στελέχη, κατά παράβαση κάθε κανόνα τραπεζικής δεοντολογίας. Οι αρμόδιες αρχές και κυρίως η εποπτεύουσα αρχή που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να διενεργήσει άμεσα έλεγχο σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εκτεθειμένη.
   Πολλά είναι τα ερωτήματα όμως και προς τις Διοικήσεις των Τραπεζών, αλλά και στους υπεύθυνους Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εσωτερικού Ελέγχου των Τραπεζών, όπως επίσης και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

4 σχόλια:

  1. όπως έλεγε και ΣΥΡΙΖΑ πριν της εκλογές μην πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ και.............. τώρα είναι πατριωτική υποχρέωση αει ?@#$%$#@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάγκη σου να πεις την παρόλα σου, σε κάνει να ξεχνάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τον ΕΝΦΙΑ. Δεν τον ξαναπληρώνεις καημένε...

      Διαγραφή
    2. Η ανάγκη σου να πεις την παρόλα σου, σε κάνει να ξεχνάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τον ΕΝΦΙΑ. Δεν τον ξαναπληρώνεις καημένε...

      Διαγραφή
    3. Χελι ο Γρηγορης ????????

      Διαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.