25 Φεβ 2015

Η επίθεση στην κοινή λογική και η ανάγκη για γρήγορη παραγωγή νομοθετικού έργου απ´ την Κυβέρνηση

Μελλοντολόγοι, κινδυνολόγοι, καταστροφολόγοι και κωλοτουμπολάγνοι
 
   Αποδυνάμωση της κριτικής σκέψης. Εκμετάλλευση της ρηχής μνήμης. Υπερτονισμός του ρόλου των αυθεντιών και απαξίωση του λαϊκού παράγοντα. Εξομοίωση του πολιτικού λόγου με το ψέμα. Επίθεση στην κοινή λογική. Συντήρηση κλίματος ανασφάλειας με προβλέψεις καταστροφής. Μελλοντολογία περί κυβερνητικής αποτυχίας, με στόχο την ισχυροποίηση παρελθοντικών πόλων, εντός και εκτός συνόρων.
   Αυτά και πολλά ακόμη στο συστημικό γουδί των κομματικών think tanks ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα οποία, μάλλον, απ’ την πρόσφατη δίχρονη κυβερνητική συμβίωση και τον κοινό πολιτικό τους στόχο, συσκέπτονται πλέον μαζί. Και παράγουν τους παραπάνω προπαγανδιστικούς κάλυκες για την ιδεολογική σφαίρα της "αριστερής παρένθεσης". Οπλίσατε, στοχεύσατε και πυρ κατά βούληση.
   Κι όποιον πάρουν τα βόλια, κέρδος θα τον έχουν. Μικροκομματικό, οπαδικό κέρδος. Ώστε να κατορθώσει το ντόπιο πολιτικό προσωπικό της λιτότητας να επιβιώσει στις αχαρτογράφητες δυσκολίες και να ελπίζει σε ανάκαμψη, μετά από την ταχεία κατά την επιθυμία τους κατάρρευση της σημερινής Κυβέρνησης.
   Προσφέροντας, έτσι, τους απαιτούμενους εγχώριους συνεργάτες στους μελλοντικούς σχεδιασμούς των νεοφιλελεύθερων ευρωπαίων εταίρων μας, που, με τη σειρά τους, είναι απαραίτητοι σύμμαχοι για την περαιτέρω ανάπτυξη του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.
   Δεν μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά. Ειδάλλως, πώς θα ισχυρίζονταν, ο μεν Σαμαράς, ότι συναντιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πόρτα του μνημονίου, αυτός βγαίνοντας κι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχοντας να μπει, ο δε Βενιζέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μας βάζει σε νέο μνημόνιο, αλλά, σε αντιδιαστολή με την δικιά τους διακυβέρνηση -που τους στέλνανε τα κείμενα και τα συνυπέγραφαν- ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσει το μνημόνιο ο ίδιος.
   Ο… αντιμνημονιακός χαρακτήρας των δηλώσεων Σαμαρά και Βενιζέλου θα άγγιζε τα όρια του φαιδρού, αν οι υπογραφές τους στα μνημόνια και οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι, που, μέσω της συγκυβέρνησής τους, είναι σήμερα νόμοι του κράτους, δεν είχαν προκαλέσει τόσο τραγικές συνέπειες στους αδύναμους του ελληνικού λαού.
   Και ασφαλώς, το επιχείρημα περί μονόδρομου υποχρεωτικής ένταξής μας σε καθεστώς μνημονιακής ύφεσης, παρόλο που "αυτοί διαφωνούσαν", απογυμνώθηκε απ´ τον τρόπο με τον οποίον διαπραγματεύθηκε και διαπραγματεύεται η νέα κυβέρνηση -και μάλιστα σε ναρκοθετημένο απ´ αυτούς πεδίο-.
   Είναι εξοργιστικό να έχεις βάλεις την πέτρα στη σφεντόνα, να έχεις τεντώσει, μαζί με εταίρους και δανειστές, το λάστιχο, να το ’χεις αφήσει και να κατηγορείς αυτούς που πάλευαν να σου πάρουν τη σφεντόνα απ´ τα χέρια επειδή η πετριά πέτυχε την οικονομία και το κοινωνικό κράτος κι έχει ματώσει την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία, την ελπίδα και το μέλλον μας.
   Ο πρώην Πρωθυπουργός, λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές, ισχυρίζεται ανερυθρίαστα, πως, αν τον άφηναν, θα είχε βγάλει τη χώρα απ’ το μνημόνιο. Αν... θα... Ένας υποθετικός σύνδεσμος κι ένα μελλοντικό μόριο, η χρήση των οποίων αναιρείται απ´ την πραγματικότητα, μιας και ο κ. Σαμαράς δεν διεκδικούσε απλώς τα τελευταία δυόμιση χρόνια την Πρωθυπουργία, αλλά ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας μας. Και μάλιστα ήταν ο πρώτος αντιμνημονιακός υποψήφιος και ακολούθως μνημονιακός πρωθυπουργός, καταργώντας, τουλάχιστον εξ αυτών, την εγκυρότητα χρήσης τού «αν» και την αξιοπιστία τού «θα».
   Όσον αφορά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός πως χρησιμοποιεί ως αντιπολιτευτικό επιχείρημα το ότι η σημερινή Κυβέρνηση κέρδισε να έχει ισότιμο λόγο στη συγγραφή των όρων της αναδιαπραγμάτευσης, βαφτίζοντάς το ως ήττα, συγκρίνοντάς το με την ανεπιφύλακτη αποδοχή κειμένων που λάμβανε, ως πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στο mail του από την τρόικα, κείμενα, που έδωσε το δικαίωμα στον Ελληνικό λαό να πιθανολογεί πως τα αποθήκευε κι αυτά στο στικάκι του, ώστε να τα μελετήσει με την ησυχία του στο σπίτι του, δείχνει πως ο βαθμός υποτέλειάς του είναι χαμηλότερος ακόμη κι απ´ αυτόν που επέδειξε ως μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης.
   Η παραπάνω στρέβλωση της πραγματικότητας και η υποτίμηση του κοινού νου είναι ακόμη δύο σοφιστικοί τρόποι για την ανακοπή της στροφής της ελληνικής κοινωνίας προς μία πιο ουσιαστική, φιλολαϊκή, ανθρώπινη, αξιοπρεπή και δημοκρατική πραγματικότητα.
   Το χαιρέκακο καλωσόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην "πραγματικότητα", με το οποίο βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, παίζει αυτόν ακριβώς το ρόλο. Να τυπωθεί στην κοινή συνείδηση η πάκτωση της εξάρτησης ως αναπόδραστο δεδομένο. Μια λογική κακού κισμέτ, οικονομικής, εθνικής και αναπτυξιακής ασφυξίας χωρίς καμία δυνατότητα συμμετοχής του λαού στην αντίδραση και την αλλαγή. Η καρδιά της πολιτικής τους αντίληψης. Καλωσορίζοντας τη νέα κυβέρνηση στην "πραγματικότητα" επιχαίρουν για το ρόλο μαριονέτας που επεφύλαξαν στη χώρα και τον ελληνικό λαό, υπερτονίζοντας την ανθεκτικότητα των σκοινιών που κινούσαν οι "ισχυροί σύμμαχοί μας".
   Γι’ αυτό, η γρήγορη παραγωγή νομοθετικού έργου απ´ την Κυβέρνηση, στην κατεύθυνση εφαρμογής των προεκλογικών της δεσμεύσεων, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος θωράκισης της κοινωνίας απέναντι στο νέο χειραγωγητικό καταιγισμό μελλοντολογίας και κινδυνολογίας, που άρχισαν να εξυφαίνουν.
γράφει ο Γιώργος Παππάς στο aRTInews

1 σχόλιο:

  1. ΛΙΤΟΣ ΒΙΟΣ.... ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ....
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΛΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ .. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.