19 Δεκ 2014

Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού μολύνει τον ποταμό Άραχθο

Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, μετά από τον έλεγχο της ποιότητας του νερού από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

   Επιβαρυντικά είναι για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλύσεις που έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας), κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου για την ποιότητα των υδάτων του ποταμού σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς επίσης του νερού του υδατορέματος κατάντι του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
   Σύμφωνα με αυτά και με βάση τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, σε ημέρες ανομβρίας, προέκυψε ότι τα ύδατα του ποταμού είναι επιβαρυμένα από ρύπους και μικροβιακό φορτίο.
   Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το μικροβιακό φορτίο στο υδατόρεμα το οποίο εφάπτεται του ΧΥΤΑ και το οποίο καταλήγει στον Άραχθο ακριβώς δίπλα από την γέφυρα του Τσίμοβου.
   Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος, από τους ελέγχους προκύπτει αναμφισβήτητα ότι η ρύπανση του ποταμού εκτός των άλλων «πηγών» αυξάνει σημαντικά από τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ. Κατά δε τις βροχερές ημέρες το φαινόμενο είναι πλέον έντονο. Εκτός των άλλων επιπτώσεων το γεγονός αυτό έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα του ποταμού.
   «Αναμένουμε και ζητάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου –η οποία έχει χρέος και από την νομοθεσία- να φροντίσει τόσο για τον έλεγχο των ρυπαίνουσων πηγών όσο και για την υποσχεθείσα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση απομάκρυνση του ΧΥΤΑ Ελληνικού από το χώρο αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.