25 Νοε 2014

Το video με το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

25 Νοέμβρη 1942 - 72 χρόνια μετά

   Σαν σήμερα, πριν από 72 χρόνια, στις 25 Νοέμβρη 1942, πραγματοποιήθηκε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η κορυφαία αντιστασιακή πράξη, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
   Υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (στην μάχη για την εξουδετέρωση της ιταλογερμανικής φρουράς και στην ανατίναξη της γέφυρας πήραν μέρος 150 άνδρες, 86 του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και οι 12 Βρετανοί κομάντος, που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά).
   Η καταστροφή της γέφυρας είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί ο ανεφοδιασμός των στρατευμάτων του Ρόμελ στην Αφρική, να καταξιωθεί ο ένοπλος αγώνας των αντιστασιακών ομάδων και να φουντώσει το αντάρτικο στην Ρούμελη.
   Το 1982, με το νόμο 1285, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος Πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.
   Το παρακάτω video, αποτελεί το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, για την επέτειο:

1 σχόλιο:

  1. Όπως και τότε, έτσι και τώρα: Πρέπει ενωμένος ο λαός (αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι) κατά των κατακτητών του μνημονίου και των ντόπιων συνεργατών τους. Εύχομαι γρήγορα λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.