4 Νοε 2014

Οι προτάσεις της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής για μια καλύτερη Άρτα - 8 θεματικές ενότητες

Κατατέθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου

Α. ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ- ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟ-ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ:
   Έναρξη των διαδικασιών για την διευθέτηση της Κοίτης του Αράχθου και την πρόταση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με σκοπό την εκπόνηση ενός ορθολογικού σχεδίου για τις χρήσεις γης και των καθορισμό οικιστικών ζωνών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει με ολοκληρωμένο και επιστημονικά επεξεργασμένο τρόπο, τόσο η άρση της ομηρίας της περιοχής Ελεούσας, όσο και η επέκταση της πόλης με κατασκευή γεφυρών ενθεν κακείθεν του ποταμού Αράχθου, που θα αλλάξουν και την όψη της.
   Σ΄αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο διαμόρφωσης του παραποτάμιου πάρκου. Στο παρελθόν γνωρίζουμε ότι είχε γίνει η έγκριση για την αντίστοιχη μελέτη. Πρέπει να προχωρήσει. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του τμήματος της παραποτάμιας έκτασης που αναγνωρίστηκε στην κυριότητα ιδιώτη, να αρθούν οι οποίες καταπατήσεις ιδιωτών κλπ και να εκπονηθεί η μελέτη της διαμόρφωσης- ανάπλασης του χώρου με κατασκευή γηπέδων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϋ, τένις κλπ), ποδηλατοδρόμων, κωπηλατικών εγκαταστάσεων, πεζοδρόμων, πάρκων κλπ, καθώς και μίας μικρής ξύλινης καντίνας, για τις ανάγκες των αθλουμένων και των περιηγητών.
   Επίσης να εκπονηθεί μελέτη για την βελτίωση του Εκθεσιακού Χώρου, με σκοπό ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται όχι μόνο για το ετήσιο παζάρι, αλλά για εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες όλο το χρόνο (εκθέσεις, φεστιβάλ κλπ), με στόχο τη θεσμοθέτηση στην Άρτα ενός μόνιμου υπερτοπικού εμπορικού κέντρου.

Β. ΚΟΜΒΟΣ ΚΤΕΛ:
   Άμεσα να αξιοποιηθεί η πρόταση της παράταξής μας (ΡΔΑ) για την μεταφορά του κόμβου κατά 50 μ (στο ύψος του περιπτέρου) έτσι ώστε και το κυκλοφοριακό θέμα της περιοχής να λυθεί και η ασφάλεια των πολιτών να διασφαλιστεί, αλλά και να αποτραπεί η καταστροφή (κοπή) της πλατείας Κρυστάλλη. (Μικρό το κόστος μεταφοράς= μόλις 25.500 ευρώ).

Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
   Το Δημοτικό Στάδιο αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο – αποθήκη και ταφόπλακα του στίβου. Δεν έχει γίνει κανένα έργο ή συντήρηση στο χώρο περιμετρικά του στίβου και εντός του κιγκλιδώματος, ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος πριν προχωρήσει ο εργολάβος τα έργα του. Στον ίδιο χώρο τα χορτάρια δυστυχώς έχουν δημιουργήσει εικόνα ζούγκλας.
   Ο εργολάβος του ταρτάν δε εμφανίστηκε ακόμη. Απαιτείται άμεσα η συντήρηση και προστασία του χλοοτάπητα με ταυτόχρονο καθορισμό του αριθμού προπονήσεων, ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα το στάδιο. Πρότασή μας= Αγώνες μόνο Γ΄Εθνικής, όχι τοπικού πρωταθλήματος.
   Όσον αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου, υπάρχει ήδη κίνδυνος υγειονομικής φύσεως για αθλούμενους από παλιά υλικά, όπως σφουγγάρια στα σκάμματα και υπόβαθρα μοκετών. Είναι ελλιπής ο καθαρισμός της πισίνας του Κολυμβητηρίου και υπάρχουν προβλήματα με την απολύμανση των αποδυτηρίων και κυρίως των λουτήρων (ντουζ), αποχέτευσης. Υδραυλικά που δεν επισκευάζονται, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες ενέργειας. Επομένως πρέπει άμεσα να διατεθούν κονδύλια για το σκοπό αυτό. Επίσης πρέπει να επιδιωχθεί η θέρμανση της πισίνας, καθόλη τη διάρκεια του έτους και προς το σκοπό αυτό να εκπονηθεί μελέτη για την αξιοποίηση και εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
   Όσον αφορά τη διαδρομή άθλησης στο δάσος του λόφου Περάνθης (πάνω από το ΕΠΑΛ), των 2000 μ, δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Επομένως χρήζει άμεσου καθαρισμού και συντήρησης για να παραδοθεί το συντομότερο για χρήση σε σωματεία και αθλούμενους. Πρέπει επίσης να διατεθεί ένα κονδύλι για να προστατευθεί και να βελτιωθεί ο χλοοτάπητας του γηπέδου πίσω από το ΚΤΕΛ, δημοτικό στάδιο “Γ. Γιολδάσης“, όπου προπονείται η Δόξα Άρτας, από την υπερβολική χρήση, να κατασκευαστούν κερκίδες και να φωτισθεί, ώστε να γίνονται προπονήσεις και σε ώρες μετά το απόγευμα. Επίσης πρέπει να διατεθεί κονδύλι για να κατασκευαστεί ένα μικρό γήπεδο (5Χ5 ή 8Χ8) δίπλα ακριβώς από το δημοτικό στάδιο “Γ. Γιολδάσης”, σε δημόσιο χώρο, ο οποίος ήδη εκχερσώθηκε και διαμορφώθηκε με προσωπική εργασία των μελών του Συλλόγου Δόξα Άρτας, με σκοπό να γίνονται οι προπονήσεις των παιδικών ομάδων.

   Ματαίωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ, με ανατροπή των αποφάσεων του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, που συμφώνησε στην μακροχρόνια εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη, προκειμένου να γίνει ξενοδοχείο και την διενέργεια διαγωνισμού γι΄αυτό.
   Το ΞΕΝΙΑ πρέπει να μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό – πνευματικό κέντρο (πολλαπλών χρήσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας), το οποίο θα αποτελεί το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τον πολιτισμό στην Άρτα (μουσική, θέατρο, καλές τέχνες, δραστηριότητες του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ και του Μουσικού Σχολείου) και θα συμβάλλει στην διαμόρφωση της εικόνας της Άρτας, ως πόλη της μουσικής, της παράδοσης και της Βυζαντινής τέχνης. Άμεση ένταξή του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή αξιοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, για την ανακαίνιση και διαμόρφωση των χώρων του ΞΕΝΙΑ, με τρόπο που να υπηρετεί το παραπάνω σχέδιο. Ειδικότερα με κατασκευή δημοτικού αναψυκτηρίου και εκθεσιακών χώρων στο ισόγειο, καθώς και γραφείων και αιθουσών πολιτισμού στον πρώτο όροφο. Ειδικό κονδύλι για τον καθαρισμό του

Δ. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ:
   Ανάγκη άμεσης επισκευής και συντήρησης των παιδικών χαρών σε όλο το εύρος της πόλης της Άρτας, καθώς και σε Ελεούσα, Αγίους Αναργύρους κλπ.

Ε. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ –ΚΑΠΗ:
   Ανάγκη δημιουργίας ενός ΚΑΠΗ στην Άνω Πόλη και δύο (2) ακόμα βρεφονηπιακών σταθμών, εκ των οποίων ο ένας στην περιοχή του Τριγώνου. Προς το παρόν με ενοικίαση κτιρίων (αν δεν υπάρχουν ήδη κενά και αναξιοποίητα δημοτικά ακίνητα που θα μπορούσαν ίσως να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό) και αργότερα με εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέων κτιρίων.

ΣΤ. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ:
   Περισσότεροι κάδοι σε περισσότερα σημεία για σκουπίδια και ανακυκλώσιμα. Αντικατάσταση χαλασμένων κάδων και περισσότερη καθαριότητα οδών και πλατειών. Καλλωπισμός και επέκταση πρασίνου σε ανοιχτούς δημοτικούς και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης στους δημότες και εκπόνηση μελέτης για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμάτων, με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση και εκσυγχρονισμό των μεθόδων επεξεργασίας των υπολλειμάτων, που θα γίνεται από τον ίδιο τον Δήμο Αρταίων. Απόσυρση των ιδιωτικών συμφερόντων από τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και εκμετάλλευσή του από τις δομές των οικείων ΟΤΑ. Κατάργηση των τυχόν υπαρχόντων ήδη παράνομων χωματερών, με ταυτόχρονο καθαρισμό των αντίστοιχων σημείων άμεσα. Μεταφορά του σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων από το σημείο που είναι σήμερα (απέναντι από το 4ο Δημοτικό Σχολείο και δίπλα στο πάρκιγκ) σε άλλο κατάλληλο χώρο, μακριά από την πόλη της Άρτας και τους άλλους οικισμούς. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο 2015 και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Ζ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ:
   Έμπρακτη στήριξη με γενναία χρηματοδότηση όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κλπ) και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από ΕΣΠΑ, κρατικό προϋπολογισμό κλπ, ώστε να μην μείνει κανένας συνδημότης μας εκτός των υπηρεσιών αυτών. Παράλληλα ο Δήμος πρέπει να βρει άμεσα χώρο για τη στέγαση και την έμπρακτη στήριξη του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου (ΚΙΦ) που συστάθηκε πρόσφατα στην πόλη μας, ως μια νέα δομή Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη βάση εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς. Επίσης να προχωρήσει στη συγκρότηση Κοινωνικού Παντοπωλείου –ίσως και συσσιτίου για άπορους και μακροχρόνια άνεργους συμπολίτες μας και να δημιουργηθεί μία μόνιμη δομή Κοινωνικού Φροντιστηρίου, από αλληλέγγυους –εθελοντές εκπαιδευτικούς και θα αφορά όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά (και όχι μόνο 25, που προβλέπονται δυστυχώς σήμερα).

Η. ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ:
   1) Διανοίξεις δρόμων σε ήδη απαλλοτριωμένα τμήματα οικοπέδων της Άνω Πόλης- Σκοπευτηρίου κλπ.
   2) Συνέχιση διανοίξεων και ασφαλτοστρώσεων αγροτικής οδοποιίας σε περιοχές της πόλης όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, Ελεούσα, Κεραμάτες και αλλού
   3) Άμεση βελτίωση και ασφαλτόστρωση του τμήματος της οδού που συνδέει την πόλη της Άρτας, με την Τ.Κ Βλαχέρνας (στο ύψος του πάρκιγκ της πλατείας Ζέρβα), δια μέσου γέφυρας, καθώς πρόκειται για έργο που καθυστέρησε πολύ και δεν έχει πολύ μεγάλο κόστος, διότι το τμήμα του δρόμου αυτού είναι μικρό.
   4) Δαπάνη για άμεση συντήρηση του Αρχοντικού Παπακώστα (που καταρρέει) και του ιστορικού Δημαρχείου της Άρτας.
   5) Επισκευή και συντήρηση των δημοσίων τουαλετών (wc) στην πλατεία Κιλκίς και κατασκευή και άλλων (ίσως και χημικών) σε κάποια άλλα σημεία της πόλης, όπως π.χ κοντά στα ΚΤΕΛ, στο Εκθεσιακό Κέντρο κλπ.

Άρτα, 30-10-2014 – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.