24 Νοε 2014

11,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο 38,5%, 3 μονάδες ψηλότερα από τον Οκτώβριο


   Χωρίς αποδέκτη μένει η κυβερνητική αφήγηση περί τέλους των μνημονίων και εξόδου από την κρίση, καθώς, σύμφωνα με την Έρευνα Πολιτικής Συγκυρίας της Public Issue για την «Εφ.Συν.», οχτώ στους δέκα θεωρούν ότι η κρίση δεν έχει υποχωρήσει.
   Σε μια συγκυρία που γίνεται πλέον σαφές ότι η δικομματική παραμένει αφοσιωμένη στη μνημονιακή πολιτική και οι δανειστές διαλύουν με κάθε τρόπο την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων περί «τέλους εποχής», οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 77% ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, έναντι μόλις 22% που πιστεύουν το αντίθετο, ενώ το 1% δεν εκφράζει γνώμη.


   Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% (35,5% τον Οκτώβριο) έναντι 27% (27%) του κυβερνώντος κόμματος. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 8,5% (10,5%), το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), η Χρυσή Αυγή με 6% (6%), το ΠΑΣΟΚ με 5% (6%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3% (3%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1%). Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν το 4,5% (4,5%).
   Στην παράσταση νίκης η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. διευρύνεται πλέον στις 46 μονάδες (68% έναντι 22%) από τις 44 τον Οκτώβριο. Το 43% (από 40%) εκτιμά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κέρδιζε με μικρή διαφορά, έναντι του 25% (26%) που θεωρεί ότι η νίκη θα είναι με μεγάλη διαφορά. Αντίθετα, το 20% (21%) πιστεύει ότι νικητής θα είναι το κυβερνών κόμμα με μικρή διαφορά. Στο θέμα των ημερών, περί της αναγκαιότητας ή μη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οι μισοί ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι δεν χρειάζονται, ενώ το 45% εκτιμά το αντίθετο. Ωστόσο, έξι στους δέκα (59%) θεωρούν ότι αυτές τελικά θα γίνουν, σε αντίθεση με το 34% που έχει διαφορετική άποψη, ενώ το 8% δεν εκφράζει γνώμη.


   Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών το προβάδισμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας (43%) και ακολουθούν: Σταύρος Θεοδωράκης (40%), Αντώνης Σαμαράς (37%), Φώτης Κουβέλης (33%), Πάνος Καμμένος (29%), Δημήτρης Κουτσούμπας (29%), Ευάγγελος Βενιζέλος (21%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (8%). Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 13 μονάδες (42% έναντι 29%), ενώ το 30% λέει «κανένας από τους δύο».
   Σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις, οι επτά στους δέκα πολίτες (71%) απαντούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 19% που λέει «σε σωστή». «Ούτε σωστή ούτε λάθος», απαντά το 8%, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη.



Καθοριστικά κριτήρια
   Η κρίση του πολιτικού συστήματος και η κατάσταση κοινοβουλευτισμού φαίνεται ότι επηρεάζουν καθοριστικά τις γνώμες των πολιτών, αφού το 74% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας, έναντι του 17% που είναι ικανοποιημένο. Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο ένας στους δέκα εκτιμά ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία/καταργήθηκε».
   Σε πολύ χαμηλά ποσοστά κινείται και η ικανοποίηση από τη λειτουργία τόσο της κυβέρνησης (μόλις 17%) όσο και της αντιπολίτευσης (18%), ενώ το 40% απαντά «καμία από τις δύο» στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας;». Το 28% επιλέγει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 26% μια κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ
ΑΝΑΘΕΣΗ: «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω
ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική
ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.005 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 10-17/11/2014
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε ±3,2%
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 21 ερευνητές και 2 επόπτες
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.