26 Οκτ 2014

Το Γεφύρι της Άρτας ταξιδεύει στον... Άγιο με οδηγό τον Βασίλη Γκανιάτσα

Σαράντα χρόνια συμπυκνωμένη δημιουργία, μέσα σε 40 λεπτά!!!

   Οι Αρτινοί έχουν ήδη απολαύσει 3 φορές, 2 φορές στον Σκουφά (Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013) και μία στον Μακρυγιάννη, την Πέμπτη 20 Μαρτίου, την εκπληκτική ταινία-ντοκιμαντέρ «ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ», του συμπατριώτη μας φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα, μια εξαιρετική δουλειά σαράντα χρόνων, συμπυκνωμένη μέσα σε 40 λεπτά...
   Αυτό το φθινόπωρο, ο Μορφωτικός Σύλλογος Άγιου Σπυρίδωνα παίρνει την σκυτάλη από τους 2 πολιτιστικούς συλλόγους της Άρτας και φιλοξενεί "Της Άρτας το Γεφύρι" στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Άγιου Σπυρίδωνα, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στις 7:30 μμ.
   Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους όσοι δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ και από την Φιλιππιάδα, από τον Λούρο, την Πρέβεζα, να έρθουν να απολαύσουν την ταινία.
   Γιατί, όπως έγραφε τον περασμένο Μάρτη ο Κώστας Τραχανάς:

Η γέφυρα ενώνει τους ανθρώπους
ενώνει τα ριζιμιά λιθάρια στα θεμέλια.
Ο Άραχθος με το γεφύρι δε χώριζαν –πάντα ένωναν τους Αρτινούς.
Της Άρτας το γεφύρι είναι έργο άφθαρτο στο χρόνο, μνημείο της ακατάβλητης ανθρώπινης θέλησης. Όμως δυο φορές τα τελευταία 70 χρόνια το γεφύρι πήγε να πέσει. Σώθηκε χάριν στην προσπάθεια απλών ανθρώπων.
Η ταινία-ντοκιμαντέρ «ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ» του φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα, δουλειά σαράντα χρόνων, δείχνει την μικροϊστορία αυτών των απλών ανθρώπων και την μεγάλη Ιστορία του γεφυριού. 
Φταίχτης 
Αν η αδιαφορία των χρηστών
σωριάσει κάποια μέρα το γεφύρι,
γνωρίζω τι θα ειπωθεί.
Πως δεν έκανε σωστά τη δουλειά της
η γυναίκα του πρωτομάστορα.
Πάλι θα φταίει η γυναίκα του Πρωτομάστορα, αν θα πέσει το γεφύρι, λέει η Αρτινιά ποιήτρια Αναστασία Κόκκινου, όμως φταίει μια άλλη… γυναίκα, μια… Ελένη (όχι της Τροίας), που έσωσε πάλι το γεφύρι της Άρτας, αλλά και αυτή θυσιάστηκε ….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.