24 Οκτ 2014

Κινητικότητα και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Ήπειρο Ανατροπής

Κοντά στους φορείς και τον κόσμο, στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του...

- Στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, για τα προβλήματα λειτουργίας του
- Στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, για την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου του ΟΑΕΔ στην καταπολέμηση της ανεργίας
- Στον Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, για την επάρκεια νερού, την τιμολογιακή πολιτική, την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα
- Με τους αρτοποιούς στην 1η Έκθεση Ψωμιού, για την βιομηχανική παραγωγή δήθεν "φρέσκου" ψωμιού, 
- Στην Πανηπειρωτική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ΟΑΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, 
- Με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που αναγκάστηκαν να προβούν σε διήμερο κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Κουτσελιού, 
- Ολομέλεια ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, για τα μέχρι τώρα συμπεράσματα και τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων

   Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Παναγιώτης Πάντος επισκέφθηκε το παράρτημα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος Ξένων γλωσσών καθηγητή κο Στέφανο Βλαχόπουλο.
   Στη συνάντηση, μετά από την ενημέρωση του προέδρου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παράρτημα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.
   Με την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για την παιδεία, το παράρτημα Ηγουμενίτσας είχε μείωση στις Σχολές και επακόλουθη μείωση των σπουδαστών.
   Τα προβλήματα εντοπίζονται κύρια στη στέγαση των σπουδαστών, στην μη έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών καθηγητών, με συνέπεια να έχει αρχίσει το Α΄ εξάμηνο χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο πρόβλημα που δημιουργείται με την μετεγγραφή των σπουδαστών.
   Το 40 % των σπουδαστών έχει κάνει αίτηση για μετεγγραφή και η καθυστέρηση στην εξέτασή τους δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία του ΤΕΙ.
   Ο πρόεδρος εστίασε στα παρακάτω για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ
   1. Να υπάρξουν τρία τμήματα
     α. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
     β. Διοίκηση Επιχειρήσεων
     γ. Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και στην Οικονομία
   Και τα τρία να αντλούν φοιτητές από το 1ο και 5ο επιστημονικό πεδίο και το πρώτο να λειτουργήσει πιλοτικά ως αγγλόφωνο στην επιλογή του μηχανογραφικού, ώστε να αποτελέσει και πόλο έλξης λόγω της μοναδικότητάς του.
   2. Να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα για την καλύτερη λειτουργία του.
   Από την πλευρά του κ. Πάντου εκφράστηκε η διάθεση της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» να συμβάλλει τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο με συντονισμένες κινήσεις, όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, αλλά και την ανάπτυξή του.

   Το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ στα Ιωάννινα επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι κύριοι Τσίκαρης, Μπασιούκας και Πάικας καθώς και μέλη της περιφερειακής παράταξης "Ήπειρος Ανατροπής", προκειμένου να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη και ικανοποιητική για τους πολίτες λειτουργία του Οργανισμού, αλλά και στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ,
   Εκσυγχρονισμός, ιδιόκτητος και εύκολα προσβάσιμος χώρος στους πολίτες, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του ρόλου του ΟΑΕΔ στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αξιολόγηση καθημερινά με την δουλειά τους απέναντι στους άνεργους συμπολίτες μας και όχι με τις μνημονιακές διαδικασίες της κυβέρνησης, είναι ορισμένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης.
   Η αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης "Ήπειρος Ανατροπής"επεσήμανε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερους από 300 πολίτες και να συμβάλλουν στην διευκόλυνση της δύσκολης καθημερινότητας των ανέργων.
   Το προφίλ των άνεργων στην Ήπειρο δεν διαφέρει σε σχέση με τα πανελλαδικά στοιχεία. Κι εδώ από την ανεργία πλήττονται κυρίως οι γυναίκες, οι νέοι μέχρι 35 ετών, όπως και οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ηλικίες 35-45 ετών.
   Η επιλογή της συγκυβέρνησης όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα είναι εξοικονόμηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για κατάρτιση ανέργων και όχι για την δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Η συνεχώς μειούμενη εποπτεία από την πολιτεία στα ιδιωτικά Κέντρα Κατάρτισης που πληθαίνουν καθημερινά και ο περιορισμένος έλεγχος στους όρους και την αναγκαιότητα λειτουργίας τους δημιουργεί συνθήκες εκμετάλλευσης των ανέργων και όχι ενίσχυσης της θέσης τους - μέσω της κατάρτισης - στην αγορά εργασίας.

   Τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» αποτελούμενη από τους Βασίλη Τσίκαρη, Σπύρο Πάικα, Κώστα Μπασιούκα και Γιώργο Κρανά και αντάλλαξαν απόψεις με τον πρόεδρο του ΣΥΔΛΙ Κώστα Γκόγκο για θέματα που αφορούν στην παρουσία και την δραστηριότητα του Συνδέσμου.
   Από την συζήτηση προέκυψε ότι μετά και τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γεωτρήσεις, τα αντλιοστάσια και το δίκτυο παροχής νερού του Συνδέσμου Ύδρευσης, το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων θα έχει πλήρη επάρκεια νερού για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόγκος.
   Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την σημερινή συνάντηση της παράταξης με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη «Ήπειρος Ανατροπής», ήταν η τιμολογιακή πολιτική του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Ο Σύνδεσμος παρέχει το νερό στους Δήμους του λεκανοπεδίου στην τιμή των 0,29 λεπτών του ευρώ και η τιμή που καλούνται να πληρώσουν οι τελικοί αποδέκτες του νερού, οι πολίτες, είναι πολύ υψηλότερη. Εκτίμηση και των δύο πλευρών ήταν ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση της τιμής του νερού άμεσα από τους Δήμους, συμβάλλοντας έτσι στην ελάφρυνση των δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεων των συμπολιτών μας.
   Εκτενή αναφορά έγινε από την αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής» στην εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων –όπως αυτή της επεξεργασίας λυματολάσπης-, στα όρια του αστικού ιστού και κοντά σε πηγές υδροδότησης, διερωτώμενοι, αν η λειτουργία τους επιφέρει μικρότερη ή μεγαλύτερη ρύπανση στον ενιαίο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας.
   Ακόμη ένα ζήτημα που έθεσε η αντιπροσωπεία της «Ήπειρος Ανατροπής» στη Διοίκηση του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, είναι η νέα χάραξη της Ιόνιας Οδού, εφιστώντας την προσοχή του Συνδέσμου, γιατί αρκετά σημεία της χάραξης «πέφτουν» πάνω ή δίπλα στις γεωτρήσεις του Συνδέσμου Ύδρευσης με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για τυχόν βλάβες ή προβλήματα στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, όσο και για το επιβαρυμένο φορτίο που θα καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.
   Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και οι διαχειριστές του να λαμβάνουν –προληπτικά- όλα τα αναγκαία μέτρα για την καλή ποιότητα του νερού που θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής μας.
   Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» επισκέφθηκε την 1η Έκθεση Ψωμιού που διοργανώνει η Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Ιωαννίνων στην κεντρική πλατεία της πόλης.
   Όπως ανέφεραν μέλη της διοίκησης της Συντεχνίας Αρτοποιών, βασικός στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι να γνωρίζει ο κάθε συμπολίτης μας την διαδικασία παραγωγής ΦΡΕΣΚΟΥ ψωμιού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο. Με αυτή τη γνώση θα μπορεί να διακρίνει ο καθένας την αλήθεια ή το ψέμα σε κάθε προϊόν που χαρακτηρίζεται, από όσους το εμπορεύονται, «φρέσκο ψωμί».
   Αίτημα της Συντεχνίας Αρτοποιών Ιωαννίνων είναι η συνεχής διενέργεια αυστηρών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προέλευση και την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανική παραγωγή ψωμιού, έτσι ώστε να προστατευθεί ο καταναλωτής από αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας προϊόντα.
   «Πρώτα σε εμάς, τους αρτοποιούς, αυστηροί έλεγχοι και ύστερα σε όλους όσους πωλούν ψωμί και είδη αρτοποιίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αρτοποιοί.
   Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, τέλος, η αναφορά των αρτοποιών, ότι η Συντεχνία Αρτοποιών Ιωαννίνων παρέχει καθημερινά περισσότερα από 80 κιλά ψωμί σε ιδρύματα και συσσίτια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης όλων και περισσότερων συνανθρώπων μας που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

  Την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα την περασμένη Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, παρακολούθησε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Γκούντας.
   Κατά την διάρκεια της σύντομης παρέμβασης – τοποθέτησής του ο κ. Γκούντας τόνισε:
   «Αναγνωρίζουμε την δυσκολία της εργασίας σας και ειδικότερα σήμερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια όλο και πιο βίαιη επίθεση από τις ανάλγητες πολιτικές της συγκυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας αλλά και την ίδια την εργασία.
   Η ανεργία ανέρχεται στο 27,5% και στους νέους έχει ξεπεράσει το 50%.
   Πιστεύουμε στην αναδιάρθρωση του οργανισμού και την αναβάθμισή του για να ανταποκρίνεται στο δύσκολο έργο του, με στόχευση την εργασία και όχι τις διάφορες μορφές υποαπασχόλησης .
   Είμαστε αντίθετοι ως προς αυτού του τύπου την αξιολόγηση που δρομολογεί το υπουργείο και την φαυλότητα που εξυπηρετεί το 15% ,δηλαδή την δεξαμενή απολύσεων.
   Προτείνουμε η διαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης να γίνεται από τον ΟΑΕΔ – σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο - και όχι από τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα εκμετάλλευσης των κοινοτικών κονδυλίων που υλοποιούν τα προγράμματα χωρίς στόχευση .Το παράδοξο είναι το κάθε ιδιωτικό ΚΕΚ εισπράττει 5500 ευρώ για κάθε καταρτιζόμενο και στον άνεργο φτάνουν ,από αυτά, μόλις τα 1600 ευρώ και στο τέλος του προγράμματος τα ποσοστά απορρόφησης να είναι μονοψήφια και τα ποσοστά ανεργίας να παραμένουν σταθερά σε διψήφιο αριθμό.
   Ο ρόλος του ΟΑΕΔ είναι καθοριστικός στον τομέα προώθησης της απασχόλησης και απαιτείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του και όχι η συρρίκνωση των τομέων δράσης του Οργανισμού που προωθεί σταδιακά η σημερινή συγκυβέρνηση.»

   Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου το πρωί, τα μέλη της Παράταξης «Ηπειρος Ανατροπής» Γ. Κρανάς και Κ. Μπασιούκας επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Κουτσελιού για να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα του Σχολείου τα οποία ανάγκασαν τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να προβεί σε διήμερο κλείσιμο του Σχολείου. 
   Oι συνθήκες που επικρατούν στην είσοδο του σχολείου με την συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας νερού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση σε αυτό μαθητών και γονέων.
   Το κύριο πρόβλημα όμως της διαμαρτυρίας είναι η μεταφορά των μαθητών από και προς το Σχολείο η οποία γίνεται με μεγάλα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, χωρίς τα απαραίτητα και δια νόμων επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας των μαθητών.
   Το Σχολείο έχει 134 μαθητές από τους οποίους οι 31 είναι μεταφερόμενοι από τα χωριά Πλάτανος, Χαροκόπι, Κυπαρίσια, Μουζακαίοι και Σερβιανά. Στη Γορίτσα δεν πραγματοποιεί δρομολόγιο το Αστικό ΚΤΕΛ, καθώς και σε κοντινούς συνοικισμούς, όπου υπάρχει μεν δρόμος, αλλά το Αστικό ΚΤΕΛ, όπως ανέφεραν οι γονείς, επέλεξε να μην δρομολογήσει λεωφορεία.
   Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εγκαίρως είχε επισημάνει τα προβλήματα αλλά οι αρμόδιοι δεν έδωσαν λύσεις παρά τις υποσχέσεις και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πολλοί γονείς «στις εκλογές μας έταζαν λύσεις στα προβλήματα αυτά, αλλά τώρα κανένας δεν εμφανίζεται να μας ακούσει»
   Οι γονείς προτείνουν ένα ειδικό μαθητικό δρομολόγιο για την ασφαλή μεταφορά των 25 μαθητών από τα τέσσερα χωριά και ένα ταξί για τους τρεις εξάχρονους από τα Σερβιανά ενώ οι υπόλοιποι 3 μαθητές μπορούν να μετακινούνται με το Αστικό ΚΤΕΛ.
   Η αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» συμφώνησε και στηρίζει την πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και δεσμεύτηκε να μεταφέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων.
   Είναι προφανές ότι οι μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών σχολείων και την απόλυση εκπαιδευτικών, έχουν άμεση επίδραση και σοβαρές συνέπειες στην μαθησιακή διαδικασία. Αυτοί που πληρώνουν ιδιαίτερα τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής είναι τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας και οι άνθρωποι της υπαίθρου.

   Ολομέλεια θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων της περιφερειακής παράταξης με επικεφαλής την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Όλγα Γεροβασίλη "Ήπειρος Ανατροπής", την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στις 19.30, στα Λιθαρίτσια.
   Αναμένεται να συζητηθούν τα μέχρι τώρα συμπεράσματα από την παρουσία της 'Ήπειρος Ανατροπής" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει καθώς και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές.
   Επίσης θα γίνει σχεδιασμός των επόμενων δράσεων, μέσα από προτάσεις που θα κατατεθούν από μέλη και φίλους της παράταξης καθώς και από όποιον συμπολίτη μας επιθυμεί να συμπορευθεί με την "Ήπειρος Ανατροπής"στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
   Η ολομέλεια είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.