31 Οκτ 2014

Διεθνές βραβείο στο Λονδίνο για τον... ξάδελφο Βασίλη Δούβλη

Το βραβείο του καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ (Best Creative Documentary) για το «Στοργή στο Λαό», στο διεθνές φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών του Λονδίνου (London Greek Film Festival 2014)

   Είχα γράψει τον περασμένο Μάρτη (διαβάστε εδώ) για το καταπληκτικό (όχι που τον έχω ξάδελφο...) ντοκιμαντέρ του Ηπειρώτη (Άνω Πεδινά Ζαγορίου) Βασίλη Δούβλη. Ένα, πραγματικά μοναδικό στο είδος του, ντοκιμαντέρ, το "Στοργή στο λαό", που πραγματεύεται την λογοκρισία που επέβαλε η χούντα σε κινηματογραφικές ταινίες.
   Η ιδιαιτερότητά του; Βασίστηκε στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της λογοκρισίας της χούντας, ενσωματώνοντας τις κομμένες σκηνές όχι μόνο των πολιτικών ταινιών της εποχής (όπως το «Κιέριον» του Δήμου Θέου), αλλά και των πλέον δημοφιλών εμπορικών ταινιών. Γιατί, ποιος θα περίμενε πως η χουντική λογοκρισία θα έκοβε την... Αλίκη Βουγιουκλάκη να διαδηλώνει στην «Κόρη μου τη Σοσιαλίστρια»; Ή και αυτόν ακόμα τον... Θανάση Βέγγο στον «Παπατρέχα», στη σκηνή όπου κάνει αστειάκια με τον Θεοδωράκη και την Αριστερά; Ή, κρατηθείτε, τον... Λουί ντε Φινές στον «Χωροφύλακα του Σεν Τροπέ»!!!
    Στην ταινία μιλά επίσης, σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, που επί δικτατορίας πραγματοποίησε την «Αναπαράσταση», το «Θίασο», αλλά και τις «Μέρες του '36». 
   Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μικρά αποσπάσματα από περίπου 70 ελληνικές και ξένες ταινίες της εποχής, που λογοκρίθηκαν ή απαγορεύθηκαν. Αλλά και επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις σκηνοθετών, καθώς και απόρρητα έγγραφα που έρχονται πρώτη φορά στο φως.
   Το ντοκιμαντέρ έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 20/3/14 (8.30 μ.μ., στο «Ολύμπιον») και στις 22/3 (6 μ.μ., στο «Φρίντα Λιάππα») και στο πλαίσιο του Cinedoc προβλήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 2/4 και στον «Δαναό» στις 6/4, ενώ η πρώτη τηλεοπτική προβολή έγινε από το Κανάλι της Βουλής.
   Συμμετείχε στο διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Αιγαίου στη Μυτιλήνη τον περασμένο Σεπτέμβριο και πριν λίγες μέρες, στο διεθνές φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών του Λονδίνου (London Greek Film Festival 2014), τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ (Best Creative Documentary).
   Το Νοέμβριο η "Στοργή στο λαό" θα ταξιδέψει στην Χαλκίδα, όπου θα διαγωνιστεί στο εκεί Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.
   Μπράβο Βασίλη, πάντα τέτοια. Κι όταν ξαναχρειαστείς κομπάρσο, ξέρεις σε ποιον να τηλεφωνήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.