27 Σεπ 2014

Τα πρόσωπα του χρόνου αποκαλύπτονται αυτό το Σαββατοκύριακο στα μουσεία της περιοχής μας

- Την επόμενη εβδομάδα "και μέχρι νεοτέρας", αποκαλύπτεται το... πρόσωπο της εγκατάλειψης!!! 
- Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και ένα... Αμφιπολικά προσανατολισμένο υπουργείο!!!

   Πριν λίγες ημέρες, είχε δημοσιευθεί η  αποκαρδιωτική ανακοίνωση της Προϊσταμένης της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, Χριστίνας Μερκούρη, με την οποία ανακοίνωνε πως από την Πέμπτη 02.10.2014 και μέχρι νεοτέρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόποληςδεν θα είναι πλέον επισκέψιμολόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Το ίδιο θα συμβεί και στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, που θα παραμείνει κλειστός από την Πέμπτη 02.10.2014 και μέχρι νεοτέρας...
   Βλέπετε, ο Ηπειρώτης υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας "έχει μάτια" μόνο για την Αμφίπολη (με εντολή Σαμαρά...).
   Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να συμμετάσχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις που γίνονται στα μουσεία της Άρτας και της Νικόπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΛΓ' Εφορείας, για να δείξουμε ότι οι Ηπειρώτες σεβόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα και τιμούμε όσους αγωνίζονται να την αναδείξουν κόντρα στις αντιξοότητες, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και ένα... Αμφιπολικά προσανατολισμένο υπουργείο!!!
   Διαβάστε την ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Ειδικά, αυτή που θα γίνει αύριο στο Μουσείο Νικόπολης, αποτελεί ένα είδος αποχαιρετισμού... "μέχρι νεοτέρας"


   Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας στο πλαίσιο συμμετοχής της στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013-2014, με θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου», μας ενημερώνει ότι στα δυο μουσεία αρμοδιότητάς της, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Α. Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης: «Η μέτρηση του χρόνου στη ρωμαϊκή Νικόπολη».
   Την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου, και ώρα 11.30, θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης έκθεση εποπτικού υλικού με τίτλο «Η μέτρηση του χρόνου στη ρωμαϊκή Νικόπολη». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο με ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα που συνδέονται με τη θεματική της έκθεσης και την έννοια του χρόνου.
   Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Πολυξένη Μπάρκα, αρχαιολόγο, στο τηλέφωνο 2682089890.
Β. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας: «Η αντιμετώπιση του χρόνου στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση».
   Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, και ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί από την Δρα Μαίρη Μάντζιου, επίκουρο καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διάλεξη με θέμα «Η αντιμετώπιση του χρόνου στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση».
   Ο χρόνος είναι έννοια σύμφυτη με την ανθρώπινη ύπαρξη και δράση. Έχει απασχολήσει την αρχαία ελληνική φιλοσοφική και σοφιστική σκέψη, κι επίσης την ευρωπαϊκή σκέψη. Στην αρχαία ελληνική ποίηση «τα πρόσωπα του χρόνου» είναι πολλά, δηλαδή, η αντιμετώπιση του χρόνου ποικίλλει. Η αρχαία ελληνική ποίηση είναι πολύτιμη πηγή από την οποία αντλούμε υλικό για τη μελέτη της ανακάλυψης, μορφοποίησης και εξέλιξης πολλών πνευματικών, ηθικών και πολιτικών αντιλήψεων που παραμένουν ζωντανές και στις οποίες στηρίχθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Στη διάλεξη θα εξετασθούν τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της αντιμετώπισης του χρόνου στην αρχαία ελληνική ποίηση, από την Ιλιάδα, τον Πίνδαρο και τον Σοφοκλή.
   Η διάλεξη θα συνοδεύεται με απαγγελία σχετικών αποσπασμάτων από την ηθοποιό Ξανθή Γεωργίου.
   Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου η είσοδος στα μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Χριστίνα Μερκούρη
Αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.