20 Σεπ 2014

Με 6 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ

- Διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ
- Για πρώτη φορά αποτυπώνεται η απαίτηση του κόσμου να γίνουν εκλογές τώρα 

   Ως πολύ σημαντική κρίνεται η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά τη ΔΕΘ και αποτυπώνει την απήχηση που είχε στον κόσμο η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και οι προγραμματικές δεσμεύσεις του για το πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


   Έτσι, για πρώτη φορά, αυτοί που ζητάν άμεσα εκλογές αποτελούν την πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, το 54% θέλει να γίνουν εκλογές και η επόμενη Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναντι 46% που διαφωνεί.
   Μια άλλη πρωτιά με βαρύνουσα σημασία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε σε δημοτικότητα τον Αντώνη Σαμαρά, έστω και με βραχεία κεφαλή. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 28% έναντι 27% του Σαμαρά (που έχει χάσει 8 μονάδες από τη δημοτικότητά του). Το να είναι πρώτος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του πρωθυπουργού είναι πρωτοφανές για αυτό το ερώτημα.
   Σύμφωνα με την έρευνα, η επίσκεψη στη ΔΕΘ και η παρουσία του εκεί έβλαψαν την εικόνα του Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι εξαγγελίες του στη ΔΕΘ δεν έπεισαν παρά τον σκληρό πυρήνα της Ν.Δ (18%). Τελείως διαφορετική εικόνα για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς μόλις το 19% απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι θα πάνε τη χώρα "πολλά χρόνια πίσω".
   Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 6 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα: ΣΥΡΙΖΑ 24,% Ν.Δ. 18%,  Χρυσή Αυγή 6,5%,  ΚΚΕ 5,5%,  Ποτάμι 5,5%,  ΕΛΙΑ 5,5%,  ΑΝΕΛ 3%.
   Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 21% και η δική τους τελική απόφαση είναι αυτή που θα δώσει τον τελικό τόνο στις εκλογές που έρχονται. Πάντως, εάν κάποιος σκεφτεί ότι στις μετρήσεις εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά πάνω από το 35%, τότε μάλλον αρχίζει να φαίνεται ότι είναι εφικτός ο στόχος που βάζει πλέον η Κουμουνδούρου. Ποιος είναι αυτός; Με μία λέξη: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.