17 Απρ 2014

Είσαι άνεργος; Πλήρωσε φόρο για τιμωρία!!!

- Παράλογη διάταξη: Για 600 ευρώ εισόδημα, φόρος... 1209 ευρώ!!!
- Υπερφορολόγηση των ανέργων που συμμετείχαν σε σεμινάρια του ΟΑΕΔ

   Φουσκωμένο θα δουν το εκκαθαριστικό της εφορίας χιλιάδες άνεργοι που εντός του 2013 παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα κατάρτισης, ή είχαν την «ατυχία» να έχουν εισοδήματα από ακίνητα.
   Και οι δύο ανωτέρω κατηγορίες θα κληθούν όχι μόνο να πληρώσουν υπέρογκους φόρους ακόμα και υψηλότερους από το εισόδημα που εισέπραξαν το 2013 αλλά και προκαταβολή φόρου. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, τα έσοδα των φυσικών προσώπων φορολογούνται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Δηλαδή άλλη κλίμακα προβλέπεται για μισθωτούς - συνταξιούχους, άλλη για αυτοαπασχολούμενους και άλλη κλίμακα για όσους αποκτούν εισόδημα από ακίνητα.  

Παράλογη διάταξη
   Ο παραλογισμός του υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Συγκεκριμένα άνεργοι που απασχολήθηκαν το 2013 σε επιδοτούμενα προγράμματα και έλαβαν το 2013 ποσά από 300 έως 600 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και μάλιστα υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα -αν μπορεί να θεωρηθεί εισόδημα- που είχαν το 2013. Μάλιστα για τα ανωτέρω ποσά παρακρατήθηκε φόρος 60 και 120 ευρώ αντίστοιχα.
   Το εισόδημα αυτό δηλώνεται αναγκαστικά στη φορολογική δήλωση και συγκεκριμένα στον κωδικό 507 του εντύπου Ε1. Από τη στιγμή που δηλώνεται θεωρείται εισόδημα και χαρακτηρίζεται μάλιστα «εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις». Το γεγονός αυτό δημιουργεί τρία προβλήματα στους ανέργους:
      • Ενεργοποιείται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και θα φορολογηθεί ο άνεργος για το ποσό αυτό.
      • Επειδή θεωρείται εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα (!) θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
      • Ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο νόμος προβλέπει προκαταβολή φόρου 55%
   Για παράδειγμα κάποιος άνεργος έλαβε από την παρακολούθηση επιμορφωτικού επιδοτούμενου προγράμματος το ποσό των 600 ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως προαναφέρθηκε θεωρείται εισόδημα και επειδή είναι μικρότερο του ελάχιστου τεκμηρίου διαβίωσης θα φορολογηθεί για εισόδημα 3.000 ευρώ με συντελεστή 26%. Ο φόρος που προκύπτει ανέρχεται στα 780 ευρώ. Στο ανωτέρω ποσό του φόρου θα πρέπει να συνυπολογιστεί και προκαταβολή που ανέρχεται στο 55% του φόρου και συγκεκριμένα στα 429 ευρώ. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλει στην εφορία το ποσό των 1.209 ευρώ, όταν για ολόκληρο το 2013 έλαβε 600 ευρώ. Αν και πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για να διορθώσει και στρεβλώσεις παλαιότερων νόμων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προφανώς θεωρεί ότι ορθά φορολογούνται οι άνεργοι με υψηλότερα ποσά από αυτά που εισέπραξαν το 2013.
  
Έσοδα από ακίνητα
   Ο παραλογισμός όμως δεν σταματά εδώ. Αν και η σχετική διάταξη έχει διορθωθεί για τα εισοδήματα του 2014, ωστόσο διατηρείται για τα εισοδήματα του 2013. Δηλαδή κάποιος φορολογούμενος που είχε μόνο εισοδήματα από ακίνητα το 2013 υποχρεούται να πληρώσει και προκαταβολή φόρου. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους 5.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει φόρο για τα ενοίκια που εισέπραξε το 2013 ύψους 500 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα. Για εισοδήματα από ακίνητα μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται στο 10% και πάνω από το ποσό αυτό και πάνω με συντελεστή 33%. Ο ανωτέρω φορολογούμενος εκτός από τον φόρο των 500 ευρώ θα πληρώσει και προκαταβολή φόρου ύψους 275 ευρώ, δηλαδή συνολικά θα πληρώσει στην εφορία το ποσό των 775 ευρώ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.