16 Απρ 2014

Ανακοίνωση προγραμματικών θέσεων από την Λίτσα Κιτσαντά σε ειδική θεματική συνέντευξη Τύπου

Οι θέσεις της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την τουριστική ανάπτυξη

   Τη Μεγάλη Δευτέρα η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Λίτσα Κιτσαντά, παραχώρησε ειδική θεματική συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι προγραμματικές θέσεις της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την τουριστική ανάπτυξη
   Θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες ειδικές θεματικές παρουσιάσεις του προγράμματος, επειδή οι Αρτινοί και οι Αρτινές πρέπει να ξέρουν τι πρεσβεύει και τι προτείνει όποιος ζητάει την ψήφο του στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
   Αναλυτικά, παρουσιάστηκαν τα εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 
      • Κοινωνική Πολιτική του Δήμου - Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Αλληλέγγυα Οικονομία
      • Πολιτισμός - Συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου
      • Οικοτουρισμός - Αγροτουρισμός
      • Αθλητισμός

Εισαγωγικό σημείωμα
   Τέσσερα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων της λιτότητας και της διάλυσης εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών δομών, τέσσερα χρόνια επιθέσεων στο εισόδημα και τα δικαιώματα των πολιτών, τέσσερα χρόνια εντεινόμενης φτώχειας, ανεργίας και απόγνωσης για την κοινωνία, αλλά και τέσσερα χρόνια «Καλλικράτη», μετέτρεψαν την τοπική αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση και ιμάντα μεταβίβασης των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών της κεντρικής κυβέρνησης:
   Υδροκέφαλοι Δήμοι, με πολλές αρμοδιότητες κι ελάχιστους πόρους. Δήμοι που συγκροτήθηκαν επί χάρτου, χωρίς σεβασμό στην ανθρωπογεωγραφία και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Δήμοι που απαξίωσαν τον ρόλο και την αποστολή τους, με μοναδικό σκοπό την επίτευξη ενός ψευδεπίγραφου «πρωτογενούς πλεονάσματος» προς επίτευξη της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» της χώρας και μιας δήθεν «μεταρρύθμισης» που μας οδηγεί σε δεκαετίες πίσω. Δήμοι δεμένοι στο άρμα των επιλογών της τρόικας και των σχεδιασμών κάθε είδους «Φούχτελ»!
   Σ΄ αυτά τα τέσσερα χρόνια λοιπόν είδαμε:
      • Μείωση κατά 60% της κατοχυρωμένης κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την παράλληλη θεσμοθέτηση του απαράδεκτου «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας».
      • Διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων στους Ο.Τ.Α, με ταυτόχρονη απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου και πλήρους απασχόλησης δυναμικού. Αντί για προσλήψεις, οι πάγιες και διαρκές ανάγκες καλύπτονται με ευέλικτους, αναλώσιμους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους (μέσα από τα λεγόμενα «πεντάμηνα» της κοινωφελούς εργασίας κλπ), με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των κοινωνικών δομών (Παιδικοί Σταθμοί. ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι) και την απαξίωσή τους, ώστε να περάσουν κάποια στιγμή στη σφαίρα της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ως ένα νέο παρθένο έδαφος για «επένδυση».
   Δήμαρχοι οι οποίοι (προερχόμενοι από τον πάλαι ποτέ κραταιό δικομματισμό) δέχτηκαν να λειτουργήσουν ως τοποτηρητές των μνημονιακών κυβερνήσεων και να θυσιάσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως άλλη Ιφιγένεια, στο βωμό της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και της δήθεν «εξυγίανσης». Δήμαρχοι που, μέσα στο χώρο ευθύνης τους, εφάρμοζαν πιστά τις κυβερνητικές επιταγές, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και λειτουργούσαν ως βαλβίδα εκτόνωσης των κοινωνικών διεκδικήσεων, χωρίς να στηρίζουν έμπρακτα τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, ενώ η δράση τους περιορίζονταν στη λογική της φιλανθρωπίας που απέβλεπε κυρίως στην αυτοπροβολή και την δημιουργία εντυπώσεων. Τέτοια περίπτωση ήταν και ο νυν Δήμαρχος της Άρτας, ο οποίος και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, ουδόλως διαφοροποιήθηκε από τον κεντρικό σχεδιασμό που από κοινού κυβέρνηση και ΚΕΔΕ προωθούσαν όλο αυτό το διάστημα, θέτοντας την κοινωνία και τους ΟΤΑ σε ύφεση και «καταστολή»!
   Δήμαρχοι που, συνεχίζοντας την παλιά και δοκιμασμένη τακτική των μικροεξυπηρετήσεων, έρχονται και υπόσχονται τώρα τη διαχείριση της μιζέριας, κάνοντας εμπόριο ελπίδας, ενώ την ίδια στιγμή κλείνουν το μάτι στους «ημετέρους». Τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι άλλοι δήθεν «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι δήμαρχοι Αρταίων, οι οποίοι είτε στηρίζονται από κόμματα του κυβερνητικού τόξου που τηρούν πιστά τα μνημόνια της υποταγής, είτε τα υποστήριξαν εμπράκτως από τις διάφορες αιρετές ή άλλες θέσεις τους στο παρελθόν και τα ανέχονται σήμερα.
   Για μας, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημόσιων αγαθών αποτελεί τη βασική προτεραιότητα. Η στήριξη και η δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υψώσουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας στην κοινωνική πλειοψηφία που βάλλεται από τη καταστροφική πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης. Να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας «μόνο του στην κρίση». Κανένας άνθρωπος να μην βρεθεί χωρίς στέγη, ρεύμα, νερό, τροφή, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
   Για μας, η αλληλεγγύη δεν είναι μια κούφια έννοια, ούτε φιλανθρωπία. Είναι μια ζωντανή τάση κινητοποίησης, συμμετοχής, δημιουργίας και κοινωνικής προσφοράς. Μια τάση που απελευθερώνει κοινωνικές δυνάμεις, προτάσσει την απο-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και βάζει στον πυρήνα της την κάλυψη των ατομικών και συλλογικών αναγκών και όχι το κέρδος.
   Σε πείσμα όλων εκείνων που επενδύουν στον κοινωνικό κανιβαλισμό και αυτοματισμό, τέτοιου είδους αυτοοργανωμένα κοινωνικά εγχειρήματα ξεπροβάλουν το ένα μετά το άλλο, στις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και χωρίς στήριξη των δημοτικών αρχών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις (κοντά μας) είναι το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Πρέβεζας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, το Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Ιωαννίνων (κυρίως για τρόφιμα) και δεκάδες άλλες μορφές Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που ξεφυτρώνουν «από τα κάτω».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 
1) Κοινωνική Πολιτική του Δήμου - Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Αλληλέγγυα Οικονομία 
   Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο μας. Πολλές οικογένειες αδυνατούν να λύσουν το διατροφικό ζήτημα, γι΄ αυτό και είναι αναγκαίο να στηριχτούν θεσμικά τα δίκτυα «χωρίς μεσάζοντες» και η διανομή τροφίμων και άλλων προϊόντων απευθείας από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Η ανάγκη άμεσης Δημιουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου, με τη στήριξη του Δήμου, για τρόφιμα και άλλα βασικά είδη στους συμπολίτες μας και όχι μόνο, αλλά και η στήριξη εγχειρημάτων ανταλλακτικής οικονομίας, η καθιέρωση οργανωμένων συσσιτίων του δήμου και άλλες μορφές συλλογικής παρέμβασης και προσφοράς, είναι κάποιες από τις άμεσες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.
   Παράλληλα, θα στηρίξουμε αλληλέγγυα & συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικούς συνεταιρισμούς, που θέτουν ως βασικό σκοπό το συλλογικό συμφέρον και όχι τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, μέσα από συνεταιριστικές δομές, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης διανομής του εισοδήματος, αλλά και ως μια δυνητική απάντηση στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας. Ο Δήμος θα πρωτοστατήσει σ’ αυτό, δημιουργώντας ένα ειδικό γραφείο για την παροχή πληροφοριών και νομικών συμβουλών για τέτοιου είδους εγχειρήματα, ενώ παράλληλα θα παραχωρηθούν χώροι και κτίρια του Δήμου σε ομάδες νέων ανθρώπων προκειμένου να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας.
   Η διάλυση της δημόσιας υγείας, η αδυναμία των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν στα βασικά, το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, τα χαράτσια στα νοσήλια και το τεράστιο ποσοστό ανεργίας και επισφαλούς εργασίας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η οικονομική ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που αδυνατούν κα να καλύψουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, έχει μετατρέψει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε προνόμιο για λίγους. Η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, από εθελοντές πολίτες, γιατρούς, νοσηλευτές κλπ, με τη σύμπραξη και αρωγή του Δήμου, για την κάλυψη των πρωτοβάθμιων αναγκών στην υγεία είναι απολύτως αναγκαία. Ο Δήμος θα καλύψει το κόστος για τον αναγκαίο εξοπλισμό και τη λειτουργία του και θα διαθέσει κατάλληλο χώρο για τη στέγασή του.
   Επίσης, ο Δήμος θα πρωτοστατήσει για την κάλυψη της ανάγκης για επιπλέον διδασκαλία εκτός σχολείου για παιδιά φτωχών οικογενειών, που αδυνατούν να πληρώσουν δίδακτρα φροντιστηρίων, μαθήματα γλώσσας σε μετανάστες για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες κ.λπ. μέσω της εθελοντικής προσφοράς άνεργων, αδιόριστων και συνταξιούχων εκπαιδευτικών, μέσα από ένα κοινωνικό φροντιστήριο που θα δημιουργηθεί σε χώρο και με εξοπλισμό που θα παραχωρηθεί από το Δήμο.
   Θα στηρίξουμε όλες τις κοινωνικές και δημόσιες δομές του Δήμου: Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Δ.ΑΠ, Κ.Δ.ΑΠ.-Μ.Ε.Α., Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.ΑΠ.Η., Κ.Η.Φ.Η. κ.ά. Η διαρροή παιδιών από παιδικούς Σταθμούς είναι αρκετά μεγάλη εξαιτίας της αδυναμίας οικογενειών να πληρώσουν τα τροφεία, αλλά και της έλλειψης μόνιμου προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην κλείσει καμιά κοινωνική Δομή του Δήμου, να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα Ε.Σ.Π.Α. και να δημιουργηθούν νέες όπου χρειάζεται, μέσα από δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, λειτουργικοί, επαρκείς και σε κατάλληλους χώρους πρέπει να υπάρχουν παντού, ενώ ειδικά για τα ΚΑΠΗ θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν και κάποια άλλα ακόμη, τόσο περιφερειακά, όσο και στην Άνω Πόλη, με την αναγκαία τακτική και σε εβδομαδιαία βάση παρακολούθηση των ηλικιωμένων από γιατρό και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Επίσης είναι ανάγκη να λειτουργήσει και στην Άρτα θεραπευτική κοινότητα του ΟΚΑΝΑ.
   Δεν θα επιτρέψουμε να παραχωρηθεί καμία κοινωνική Δομή σε ιδιώτες. Θα διασφαλίσουμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των κρίσιμων αυτών Υπηρεσιών του Δήμου. Θα μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία που παραχωρεί τις δομές αυτές σε ιδιώτες μέσω των Κοιν. Σ. ΕΠ. όπως έγινε π. χ σε Παιδικούς Σταθμούς και Κ.Δ.ΑΠ. της Λαμίας, της Μεταμόρφωσης, της Χίου και αλλού ή και άλλων μορφών (π.χ. μέσω ΜΚΟ), μια πρακτική που απ΄ ότι φαίνεται υιοθετεί σήμερα και η ΚΕΔΕ. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για σταθερή και μόνιμη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους. Οι δομές αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πολιτών και ως τέτοιες πρέπει να είναι μόνιμες, επαρκώς χρηματοδοτημένες, με σταθερές (και όχι ελαστικές) σχέσεις εργασίας και με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων τους.
   Το δικαίωμα στη στέγη, στο ρεύμα και στο νερό είναι αδιαπραγμάτευτα. Η δημοτική αρχή δίνοντας μαζί με την κοινωνία την μάχη για ζωή με αξιοπρέπεια, θα δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο δωρεάν νομικών συμβουλών και λογιστικής υποστήριξης σε πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα και κινδυνεύουν με διώξεις και κατασχέσεις και θα στηρίξει σπουδαστές, άπορους και ανέργους για δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία εντός ορίων του δήμου.

2) Πολιτισμός - Συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου 
   Ο Δήμος Αρταίων είναι ένας τόπος με αντιθέσεις και απαράμιλλη ομορφιά, που παντρεύει στα όριά του τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων με τη θάλασσα του Αμβρακικού. Παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον, καθώς διαθέτει πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο παραμένει, δυστυχώς, στο μεγαλύτερο μέρος του αναξιοποίητο. Πέρασμα παρέμεινε η πόλη μας και όχι τόπος προορισμού. Με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού θα αποκλειστεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα παρακάμπτεται από τους οδικούς άξονες. Μια πόλη ξεχασμένη στα νερά του χρόνου θα μείνει, αν δεν αφυπνιστούμε άμεσα.
   Η προώθηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Άρτας και του τουριστικού προϊόντος που μπορεί εύκολα να παραχθεί απ΄ αυτά, αποτελεί πρόκληση για την αυτοδιοικητική μας παράταξη.
   Βασική προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας πολιτισμικής διαδρομής, συνδέοντας τα μοναδικά αρχαία και Βυζαντινά μνημεία του Δήμου μας. Ήδη είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «ανάδειξη-Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη – Ναός Απόλλωνα – Μικρό θέατρο», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.
   Στόχος μας, λοιπόν, σε αυτή τη ενοποίηση είναι να συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα μνημεία του Δήμου μας, ειδικά της Βυζαντινής περιόδου, όπως είναι η Παρηγορήτρια, η Αγ. Θεοδώρα, ο Αγ. Βασίλειος, το Κάστρο κλπ, έτσι ώστε η πόλη μας να γίνει ένα υπαίθριο μουσείο, το οποίο να είναι επισκέψιμο 12 μήνες το χρόνο. Το δρόμο μας δείχνουν πολλές περιοχές σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Τοσκάνη της Ιταλίας και το γειτονικό Βουθρωτό της Αλβανίας, που έχουν επενδύσει στο παρελθόν σε αυτή την καινοτόμο δράση με μεγάλη επιτυχία. Η δημιουργία μιας τέτοιας πολιτισμικής διαδρομής σε συνδυασμό με καταστήματα που θα πωλούν τοπικά προϊόντα, με δραστηριότητες και σχεδιασμό διδακτικών δράσεων σε διάφορους χώρους, με οργάνωση μικρών ομάδων ξεναγών, οι οποίες θα καλύπτουν το κενό της ενημέρωσης στους περιηγητές. Εδώ χρειάζεται βέβαια, να λειτουργήσει επιτέλους ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου- όπως και για όλα τα θέματα Πολιτισμού.
   Το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020, επιδοτεί την προβολή και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων καθώς και τις τουριστικές δράσεις των Δήμων. Είναι λοιπόν η ευκαιρία να βγει πια η Άρτα από την απομόνωση στην οποία βρίσκεται και να κινηθούν όλοι οι μοχλοί, που θα κάνουν και πάλι την Άρτα «αρτυμή του κόσμου».
   Για να γίνει αυτό και να πάψει η Άρτα να είναι η πόλη του περιθωρίου, θα πρέπει σε συνεννόηση και συνεργασία με την Εφορεία Προκλασικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με ειδικούς επιστήμονες, με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τη ενεργό συμμετοχή του Αρτινού λαού και της νέας Δημοτικής Αρχής, να προωθήσουμε τον Βυζαντινό τουρισμό, ενώ είναι πια καιρός να δρομολογηθεί και το σχέδιο για την ίδρυση Κέντρου Βυζαντινής Ιστορίας στην Άρτα.
   Μια δεύτερη προτεραιότητα που άμεσα θα υλοποιήσουμε, είναι η καθιέρωση της Άρτας ως διεθνούς κέντρου λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με τα χαρακτηριστικά μόνιμου και διαρκούς θεσμού. Στόχος είναι: α) να εμπλακούν όσο το δυνατό ευρύτερα τμήματα της νεολαίας και β) να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν άνθρωποι του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι η Άρτα θα αποκτήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα ως μια πόλη της μουσικής μέσω της θεσμοθέτησης ενός διεθνούς φεστιβάλ μουσικής υψηλής ποιότητας. Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση αυτής της ιδέας θα έχει ως πρωταγωνιστές το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ, μαζί με το Μουσικό Σχολείο Άρτας. Το ετήσιο αυτό φεστιβάλ θα αναδεικνύει και θα πειραματίζεται πάνω σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους που σημάδεψαν τον τόπο μας (Βυζάντιο και Μεσαίωνας, Οθωμανική- Ενετοκρατία), μέσα από επιστημονικές ημερίδες, συναυλίες, εργαστήρια μουσικής κλπ. Θα ανοίξουν έτσι δρόμοι πολιτισμού και καλλιέργειας για τους κατοίκους και τη νέα γενιά του τόπου μας, ήπιου και ποιοτικού τουρισμού που θα αναπτύξει οικονομικά και κοινωνικά όλο το Δήμο Αρταίων, θα δημιουργήσει γέφυρες συνάντησης λαών και πολιτισμών , θα βγάλει την Άρτα «εκτός τειχών» και εθνικών συνόρων.
   Το Τμήμα, άλλωστε, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, καθώς και όλο το ΤΕΙ και φυσικά το Μουσικό Σχολείο της Άρτας, αποτελούν για τον Δήμο πολύτιμα στολίδια και βασικοί πυλώνες πολιτισμού. Όχι μόνο είναι δεδομένη η στήριξή μας σ΄ αυτά (καθώς και στο έργο που παράγουν), αλλά και η υπεράσπισή τους έναντι κάθε σχεδιασμού από την κεντρική εξουσία περί πιθανής κατάργησης, συρρίκνωσης ή απαξίωσής τους. Είναι απαραίτητη η χρηματοδότησή τους από το Κράτος και αναγκαία η αρωγή του Δήμου με τακτικές ή έκτακτες επιχορηγήσεις, που να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν με επάρκεια στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών ή των διαφόρων δραστηριοτήτων τους.
   Επίσης, άμεσα θα πρέπει να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο, καθώς είναι πλέον αδύνατο να συνεχίσει τη λειτουργία του στις ακατάλληλες και κατακερματισμένες εγκαταστάσεις της Γραμμενίτσας. Το σχολείο αυτό πρέπει να βρίσκεται μέσα στον βασικό ιστό της πόλης της Άρτας, σε ένα κτίριο σύγχρονο –ενιαίο, με αρκετά μεγάλες αίθουσες και αύλειους χώρους- ενώ απαραίτητος είναι και ένας κλειστός συναυλιακός χώρος, τον οποίο σήμερα στερείται η Άρτα. Θα είμαστε στο πλευρό τους.
   Θέλουμε να γίνει η Άρτα μια πόλη της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα. Έχουμε το υπόβαθρο για να διεκδικήσουμε το όραμά μας: τα ωδεία - ανάμεσά τους και το Δημοτικό Ωδείο -πολιτιστικοί Σύλλογοι, όπως ο Μ/Φ Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» και ο «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», φορείς και άλλες συλλογικότητες της περιοχής, όπως «Σύλλογος Φίλων Μουσικής Άρτας - Αυλός», με την πολυπρόσωπη και πολυσχιδή δράση τους βάζουν τα εχέγγυα. Σεβόμενοι την αυτονομία τους και την ξεχωριστή αντίληψη και προσφορά του καθενός, χωρίς αποκλεισμούς ή ειδικές επιλεκτικές σχέσεις και προτιμήσεις, ο Δήμος οφείλει να σταθεί δίπλα τους, να τους ενισχύει με τακτικές – ετήσιες επιχορηγήσεις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό , αλλά και να τους συνδράμει με όποιον άλλο τρόπο στις πολιτιστικές τους αναζητήσεις.
   Πρέπει να ακούμε, να προτείνουμε και να βοηθάμε. Και επειδή αφουγκραζόμαστε, υποστηρίζουμε πως ο Δήμος οφείλει να παραχωρήσει την αίθουσα του Βυζαντίου, στο ισόγειο του Συλλόγου «Σκουφάς» για τη δημιουργία βιβλιοθήκης - πολυχώρου πνευματικών δραστηριοτήτων, καθιστώντας το έτσι ως μια ενιαία πνευματική στέγη στην καρδιά της πόλης. Από την άλλη, πρέπει να στηρίξει ηθικά, πολιτιστικά και οικονομικά τις διάφορες ανεξάρτητες θεατρικές ομάδες της και να συμβάλει στη δημιουργία κλειστού θεάτρου-μουσικής σκηνής, στο κέντρο της πόλης.
   Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ.Μόραλης», με το σπουδαίο μέχρι σήμερα ρόλο της, μπορεί να ενισχυθεί καλλιτεχνικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την προσφορά σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, ντόπιων και ξένων, να διευρύνει τη συλλογή της και να αναβαθμιστεί ποιοτικά, έτσι ώστε να καταταχθεί μέσα στις καλύτερες Πινακοθήκες της χώρας, δεδομένου ότι έχει τις προϋποθέσεις γι΄ αυτό.
   Το Κάστρο και το Ξενία της Άρτας ανήκουν στο λαό. Με αυτή την αφετηρία στη σκέψη μας, αρνούμαστε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, εκποίησης ή παραχώρησης του Ξενία σε ιδιώτη για κατασκευή ξενοδοχείου. Η πόλη δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη ξενοδοχείο.
   Το Ξενία θα μετατραπεί σε ένα Πολιτιστικό- Πνευματικό Κέντρο (χώρο πολλαπλών χρήσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας), σημείο αναφοράς και κέντρο όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων και αυτών που θα σχετίζονται με τη θεσμοθέτηση της Άρτας ως πόλη της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.
   Μαζί με το θέατρο του κάστρου, θα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο (για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις). Στο κτίριο του Ξενία θα στεγαστούν (στον επάνω όροφο και με τις κατάλληλες διαρρυθμίσεις) φορείς και συλλογικότητες που ασχολούνται με τον πολιτισμό, ενώ στο ισόγειο θα δημιουργηθεί ένας χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων, μαζί με ένα δημοτικό αναψυκτήριο-καφενείο. Η ανακατασκευή του Ξενία θα γίνει με χρήματα του ΕΣΠΑ, όπου άμεσα ο Δήμος οφείλει να το εντάξει, καθώς και με τυχόν άλλους πόρους (π.χ. εθνική επιχορήγηση, ίδιους πόρους ή συνδυασμός όλων αυτών), ενώ το αναψυκτήριο μετά την αποπεράτωσή του θα το εκμεταλλευτεί ο Δήμος είτε ως δημοτική επιχείρηση, είτε προκρίνοντας ένα συνεργατικό σχήμα αλληλέγγυας οικονομίας (π.χ. έναν κοινωνικό συνεταιρισμό που θα δημιουργηθεί από νέους, άνεργους συμπολίτες μας, που θα έχουν όρεξη και μεράκι να το δουλέψουν), το οποίο θα σέβεται το χώρο και την ανάγκη των ανθρώπων να τον απολαμβάνουν έχοντας υπηρεσίες αναψυχής με σχετικά χαμηλό κόστος.
   Ο Δήμος οφείλει, χωρίς χρονοτριβή, να δρομολογήσει το σχέδιο και την αντίστοιχη μελέτη για την αξιοποίηση του Ισλαμικού Πτωχοκομείου (Ιμαρέτ) και του Τζαμιού του Φαΐκ Πασά, αίροντας όλα τα πιθανά εμπόδια και σχεδιάζοντας την ανάδειξη όχι μόνο της συγκεκριμένης πανέμορφης τοποθεσίας, αλλά και του ισλαμικού πολιτισμικού στοιχείου που υπήρχε στην περιοχή μας για τέσσερις και πλέον αιώνες. Η προβολή και ανάδειξη των εθίμων της Αποκριάς (Μπαντίδοι, Γαϊτανάκι, Πανάρατος), του Πάσχα με τα δρώμενα της Μ. Εβδομάδας , το γιορτινό κλίμα της πόλης και των χωριών του Δήμου μας, μπορούν να φέρουν την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
   Ό,τι αποδίδουμε στη ζωή και στο έργο μας είναι η αγωγή και η καταγωγή μας. Φέροικοι είμαστε, που θα πει: την κουβαλάμε την πατρίδα μας ως τόπο άχρονο και ακατάλυτο. Και τον πολιτισμό μας. Εμείς είμαστε ο πολιτισμός μας. Δεν είναι ένα λαμπερό προϊόν προσφερόμενο αφειδώς, αναλώσιμο, εμπορεύσιμο, χειραγωγήσιμο. Έχει να κάνει με την καλλιέργεια του κάθε ανθρώπου, την έργω μέριμνα του κάλλους.

3) Οικοτουρισμός - Αγροτουρισμός
   Εμείς πιστεύουμε ότι η σπάνια φυσική ομορφιά του Δήμου μας και η γεωγραφική του θέση, η οποία συνδυάζει ορεινό και ημιορεινό όγκο, εύφορη πεδιάδα, υδάτινα οικοσυστήματα (με κορωνίδα την κοιλάδα του Αράχθου και τον σπάνιο υγροβιότοπο του Αμβρακικού), του δίνει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα για την υλοποίηση ενός σχεδίου, που στο κέντρο του θα έχει τον οικοτουρισμό και τον αγροτουρισμό.
   Ο Αμβρακικός κόλπος, ένας απ’ τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υδροβιότοπους στη Νότια Ευρώπη θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μια νέα οικοτουριστική πρόταση με τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον.
   Μέχρι τώρα, στο όνομα της ανάπτυξης οι εκτεταμένες αποστραγγίσεις, φράγματα, εκτροπές, γεωτρήσεις που έγιναν στην περιοχή χωρίς καμιά περιβαλλοντική μελέτη και πρόβλεψη δημιούργησαν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοσύστημα. Καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε προς την κατεύθυνση της προστασίας του, ούτε προς τη δημιουργία υποδομών (προσβασιμότητα, ποιοτικές τουριστικές υποδομές, εκπαίδευση και κατάρτιση τοπικού πληθυσμού).
   Ο οικοτουρισμός ορίζεται ως μια σύγχρονη εναλλακτική μορφή τουρισμού που στηρίζει την ανάπτυξή του πάνω στην αειφόρο χρήση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του τόπου υποδοχής. Προωθείται ως ένα μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια ως μια προνομιακή μορφή ανάπτυξης για μικρές κοινότητες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Περιλαμβάνει δράσεις σαφώς οριοθετημένες και χρονοθετημένες.
   Η αειφορική αυτή προσέγγιση συνίσταται στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας, στη συνεχή ανατροφοδότηση του παραγωγικού ιστού με καινοτόμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, στη διατήρηση μιας ιδανικής ισορροπίας, στην ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στη διαδικασία ανάπτυξης, την ορθολογική διαχείριση πόρων, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετοχή μεθόδων που συμβάλλουν στην οικονομική αυτάρκεια και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τέλος στη διαχείριση επισκεπτών.
Προτεινόμενες δραστηριότητες:
   Διαδημοτική συνεργασία στην διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, οικοτουριστικών και άλλων δράσεων, οι οποίες αποτελούν πρόταση για εναλλακτικές διακοπές, μια πρόταση πολιτιστική. Δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με πολύ χαμηλό κόστος και οι οποίες θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στους ντόπιους, μπορούν για παράδειγμα να είναι οι εξής:
      • Θαλάσσια βόλτα με πριάρια για την περιήγηση σε καλαμώνες, νησίδες, αρμυρίθρες και παρατήρηση των σπάνιων πουλιών.
      • Συμμετοχή στο ψάρεμα με τους παραδοσιακούς τρόπους αλιείας και εν συνεχεία γεύματα με τα αλιεύματα. • Επίσκεψη στο παρατηρητήριο πουλιών.
      • Επίσκεψη στον παρακείμενο κάμπο της Άρτας και γνωριμία με τοπικά προϊόντα και τρόπο παραγωγής τους
      • Προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής.
   Σπουδαίας φυσικής ομορφιάς όμως είναι και ο ορεινός όγκος της Άρτας (Δαφνωτή, Σκούπα, Ροδαυγή, Πιστιανά, Αμμότοπος, Κορφοβούνι). Η πλούσια χλωρίδα της περιοχής, ο Άραχθος με την διαρκή ροή του, η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, οι μικροί οικισμοί και τα παραδοσιακά πανηγύρια, σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα και τη φιλοξενία των κατοίκων, μπορούν να ανοίξουν νέα πεδία ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στο περιβάλλον.
   Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φιλοξενία, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, συνεταιρισμοί και συνεργατικά σχήματα παραγωγής τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και έργων χειροτεχνίας, μαζί με τα καταστήματα προώθησής τους, εναλλακτικά σπορ (όπως ράφτιγκ, καγιάκ, μάουντεν μπάικ, ιππασία, ορειβασία κλπ), αλλά και συστηματικότερη και ποιοτικότερη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και πανηγυριών, με σεβασμό στην παράδοση και την αισθητική του τόπου, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό.
   Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειδική μέριμνα του Δήμου για χρηματοδότηση έργων και υποδομών, που σχετίζονται τόσο με την οδοποιία, την ύδρευση- αποχέτευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ανάδειξη – ανάπλαση των παραδοσιακών κέντρων των οικισμών, πλατειών κλπ, τα οποία εμείς θα υπερασπιστούμε και θα προωθήσουμε, συνδέοντάς τα άρρηκτα με το παραπάνω σχέδιο της πολιτιστικής ανασυγκρότησης και τουριστικής ανάδειξης του τόπου μας. Από την ανάπλαση του χοροστασίου της Δαφνωτής και του «Πανοράματος» Αμμότοπου, που μπορούν να φιλοξενήσουν σπουδαίες εκδηλώσεις και ποιοτικά πανηγύρια σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, μέχρι την διάπλαση πλατειών, κεντρικών δρόμων και λιθοδομών, δίνοντας χρώμα και αισθητική σε οικισμούς της Ροδαυγής και των Πιστιανών.

4) Αθλητισμός
   Είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο φόρτος στο καθημερινό πρόγραμμα παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων, μαζί με το άγχος που προκαλούν, αυξάνει την ανάγκη για άθληση και εκτόνωση. Ο Δήμος πρέπει να διευκολύνει την δωρεάν πρόσβαση όσο το δυνατό περισσότερων συμπολιτών μας σε δομές και χώρους αθλητισμού και να εξασφαλίσει την κάλυψη των αυξημένων αυτών αναγκών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, σε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά και εφήβους.
Για το σκοπό αυτό θεωρούμε αναγκαίο:
   Α) Την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου μεγάλων διαστάσεων (11Χ11) με πλαστικό χλοοτάπητα, που θα εξυπηρετήσεις τις ανάγκες προπόνησης των τοπικών ομάδων, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται τα γήπεδα τους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, στον χώρο που βρίσκεται πίσω από τον σημερινό παιδότοπο, καθώς και ενός ακόμα γηπέδου τένις. Ειδικά ο παραποτάμιος χώρος είναι ιδανικός για την κατασκευή γηπέδων, χώρων αθλοπαιδιών, ποδηλατοδρόμων, κωπηλατικών εγκαταστάσεων κλπ, η αξιοποίηση του οποίου θα μπει πρώτη στην ατζέντα των υποδομών που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
   Β) Την κατασκευή τάπητα στο Κλειστό Γυμναστήριο Ανέζας, την αποπεράτωση του Γυμναστηρίου Κωστακιών, την βελτίωση των υποδομών των αθλητικών χώρων και γηπέδων που διευρυμένου δήμου (π.χ. Φιλοθέης, Αγ. Σπυρίδωνα, Γραμμενίτσας κλπ).
   Γ) Την μετατροπή του καυσίμου, από πετρέλαιο σε άλλη εναλλακτική μορφή ενέργειας (π.χ. ηλιακή, φυσικό αέριο κλπ) για την θέρμανση της πισίνας του Κολυμβητηρίου, την λειτουργία της οποίας θεωρούμε αναγκαία καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την εκπόνηση αντίστοιχης τεχνικής μελέτης και κοστολόγησή της, την οποία θεωρούμε εφικτή. Ήδη υπάρχουν εφικτές και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για νέες ενεργειακές λύσεις, οικονομικότερες, με ταχύτατη απόσβεση του κόστους, τις οποίες εμείς θα λάβουμε υπόψην μας και θα τις αξιοποιήσουμε.
   Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία καταρχήν ενδεικτική καταγραφή, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες ανάγκες, καταγεγραμμένες από πολλούς αθλητικούς συλλόγους (π.χ. αερολέσχη, ποδηλατικός όμιλος Άρτας κ.λ.π) με τους οποίους όλο το επόμενο διάστημα θα έρθουμε σε επαφή και θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.