17 Απρ 2014

Γιατί άραγε, κάθε πρόταση για δημόσιο χώρο στην Άρτα, αντιμετωπίζεται σα να είναι από τον Άρη;

"Διαπλοκούλες;"

   Ήρθε ένα Δελτίο Τύπου από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, που υπογράφεται από την υποψήφια δήμαρχο Αρταίων Λίτσα Κιτσαντά, με τίτλο "για το θέμα του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" που αναφέρει:
   "Με αφορμή όσα γράφτηκαν σε συγκεκριμένη τοπική εφημερίδα σχετικά με το θέμα του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, διευκρινίζουμε ότι η θέση μας είναι η εξής:
Η δημόσια και δημοτική περιουσία, καθώς και τα κοινωνικά αγαθά, ανήκουν σε όλο το λαό και η Δημοτική Αρχή οφείλει να τα διαχειρίζεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συμφέροντος.
Η αίθουσα του ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ αποτελεί δημοτική περιουσία και, με δεδομένη την απουσία Πολιτιστικής Στέγης – Πνευματικού Κέντρου, η καταλληλότερη χρήση για τον συγκεκριμένο χώρο είναι για τους πολιτιστικούς σκοπούς, όπως εκθέτουμε στο πρόγραμμα της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής», πράγμα που αποτελεί και αίτημα αρκετών πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.
Γνωρίζουμε ότι, στην παρούσα φάση, ο χώρος είναι μισθωμένος σε ιδιώτη για χρήση καφετέριας, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Για όσο χρόνο διαρκεί η μίσθωση, δεν τίθεται θέμα μεταβολής της χρήσης, στο βαθμό που δεν παραβιάζονται οι όροι της μίσθωσης. Μετά το πέρας της μίσθωσης, το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει για τη χρήση του χώρου.
Η θέση η δική μας είναι γνωστή στην αρτινή κοινωνία και την έχουμε σφραγίσει με αγώνες από το 1993 μέχρι σήμερα. Δε μας τρομάζουν οι επιθέσεις. Στις ιδέες και στις αρχές μας δεν πρόκειται να κάνουμε σκόντο.

Άρτα, 16/4/2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Λίτσα Κιτσαντά, υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων"

   Ψάχνοντας, βρήκα πραγματικά ένα δημοσίευμα στην ΗΧΩ της Άρτας που μεταξύ των άλλων αναφέρει:
   "η κ. Κιτσαντά δήλωσε πως το ΒΥΖΑΝΤΙΟ θα το κλείσει (!) και θα το δωρίσει στο Σύλλογο Σκουφά!!!
Διαπλοκούλες;
* Δεν ξέρουμε εάν πράγματι η κ. Κιτσαντά μπορεί να το κλείσει το μαγαζί, αλλά εύκολα θα μπορούσε κανείς να την κατηγορήσει για «νήμα διαπλοκής» με τους ανταγωνιστές του εν λόγω μαγαζιού… διότι, όταν κλείνεις ένα τέτοιο μαγαζί στην κεντρική πλατεία για να το κάνεις «νεκρά φύση», κάποιοι θα κερδίσουν…"

   Ανέτρεξα λοιπόν, για να δω τι δήλωσε τελικά η κ. Κιτσαντά, στις δημοσιοποιημένες (δείτε εδώ) προγραμματικές θέσεις της παράταξης της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βρήκα το παρακάτω απόσπασμα:
   "υποστηρίζουμε πως ο Δήμος οφείλει να παραχωρήσει την αίθουσα του Βυζαντίου, στο ισόγειο του Συλλόγου «Σκουφάς» για τη δημιουργία βιβλιοθήκης - πολυχώρου πνευματικών δραστηριοτήτων, καθιστώντας το έτσι ως μια ενιαία πνευματική στέγη στην καρδιά της πόλης."
   Τώρα, το πού ακριβώς είδε η καλή εφημερίδα ότι η κ. Κιτσαντά δήλωσε πως θα το κλείσει και πώς έφτασε να αναρωτιέται για "διαπλοκούλες;", είναι κάτι που με ξεπερνά.
   Πάντως, πρέπει να θυμίσω ότι ο "ΣΚΟΥΦΑΣ" είχε προτείνει να γίνει ο ισόγειος χώρος  ένας πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού, με ταυτόχρονη μεταφορά της βιβλιοθήκης του Συλλόγου (που τώρα στεγάζεται δίπλα στο "Εν Άρτη") και την λειτουργία καφενείου στο χώρο.
   Συγκεκριμένα, ένα μέρος του καταστήματος θα αποτελούσε την βιβλιοθήκη με τα σύγχρονα βιβλία, και στον υπόλοιπο χώρο ο θαμώνας θα μπορούσε να πιεί τον το καφέ του ή να φάει το γλυκό του (σε τιμές καφενείου και όχι HILTON), διαβάζοντας ένα βιβλίο που θα έπαιρνε από τη βιβλιοθήκη. 
   Στο χώρο θα μπορούσαν να γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις, όχι μόνο του ΣΚΟΥΦΑ, αλλά και των υπόλοιπων συλλόγων της Άρτας. Στο υπόγειο θα φυλασσόταν το ιστορικό αρχείο του "ΣΚΟΥΦΑ", που αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες τόμους ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας.
   Για όσους δεν το θυμούνται, αυτή ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΚΟΥΦΑΣ προς τον Δήμο Αρταίων στα τέλη του περσινού Γενάρη, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή.

8 σχόλια:

  1. Και γιατί να το πάρη ο ΣΚΟΥΦΑΣ και όχι κάποιος άλλος σύλλογος? Μμμ
    ή όλοι οι σύλλογοι και τα έσοδα και έξοδα να μοιράζονται σε όλους τουσ συλλόγους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΣΚΟΥΦΑΣ είχε κάνει πρόταση για τον εαυτό του και καλά έκανε. Η Κιτσαντά έκανε πρόταση να δημιουργηθεί μια "ενιαία πνευματική στέγη", με όλους τους συλλόγους μέσα και καλά έκανε. Πού κολλάνε όμως τα έσοδα και τα έξοδα που θα μοιράζονται οι σύλλογοι;

      Διαγραφή
  2. και γιατί να μην γίνει ένας ωραίος δημοτίκός παιδότοπος χωρις έσοδα απο ποτά καφέδες και και άλλα τέτοια μόνο απο ελάχιστο εθελεντικό ποσό εισόδου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν πιστεύεις ότι λείπει από το κέντρο χώρος για παιχνίδι, τότε σκέψου το εξής. Πώς, στα δικά μου παιδικά χρόνια αρκούσε ο χώρος της κεντρικής πλατείας; Σκέψου ότι τότε υπήρχε συντριβάνι, κήποι, αλλά και δρόμοι ολόγυρα της πλατείας. Και τότε υπήρχαν καφετέριες και ζαχαροπλαστεία, με τραπεζοκαθίσματα. Κι όμως, υπήρχε αρκετός χώρος και για τα παιδιά να παίξουν.
      Απλά τότε, τα τραπεζοκαθίσματα, τα πακτωμένα σταντς και τα γυάλινα διαχωριστικά δεν είχαν τόσο... επεκτατικές διαθέσεις!!!

      Διαγραφή
  3. Και το αρχοντικό Παπακώστα θα το φάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρομερή σκέψη! Ειδικά όταν εκεί κάνεις γλέντι για να ξεκινήσεις τον προεκλογικό σου αγώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω δώσει αίμα στο παλιό Δημαρχείο. Τι μ' έπιασε να θέλω την αξιοποίησή του με άλλο τρόπο; Δίκιο έχεις φίλε μου. Έτσι τα βρήκαμε, έτσι να τ' αφήσουμε.

      Διαγραφή
  5. και εγω συμφωνω με το τι υπήρχε τότε και να γίνει πάλι έτσι όπως τότε. Αλλά αυτο με τον ΣΚΟΥΦΑ οτι έκανε πρόταση μόνο για τον ευατό του? Η κ. Κιτσαντά έκανε μια πρόταση σαν πολιτικός και μπράβο της. Όσο για τα έσοδα έξοδα κολλάνε στο ότι όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος κάποιος πρέπει να τα πληρώνει. Ετσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με χρήματα που είναι το μόνιμο πρόβλημα σε συλλόγους.Ένα παράδειγμα είναι κόστος συντήρησης κτιρίου ΚΑΛΟΙ μισθοί εργαζόμενων εαν υπάρχουν ασφαλιστικά εφορία και άλλα. Αυτα πρέπει να γίνονται πριν απο μια πρόταση και να ανακοινώνονται μαζί με την πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.