7 Μαΐ 2013

Απόψε γίνεται στον ΣΚΟΥΦΑ η παρουσίαση της Άρτας των λογοτεχνών και περιηγητών

Άρτα, χρυσός μπαξές, κλουβί με πέντ' αηδόνια

   Την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου το απόγευμα και ώρα 8.30, παρουσιάζεται στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» το βιβλίο «Η Άρτα των λογοτεχνών και περιηγητών – Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας», την επιμέλεια του οποίου είχε ο φιλόλογος εκ Χαλκιάδων, νυν Φιλοθέης, και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς.
   Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βαγγελιώ Μπρισένιου, καθηγήτρια κοινωνιολόγος του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας και Γ. Γραμματέας του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση», ο Νίκος Ρίγγας, δικηγόρος και συγγραφέας – ποιητής και ο Γιάννης Παππάς, που ανθολόγησε και επιμελήθηκε το βιβλίο.
   Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο αντινομάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Βασίλης Ψαθάς και ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» Γιάννης Κουτσούμπας.
   Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων.
   Συμμετέχει η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Άρτας.
   Το βιβλίο, με εξώφυλλο την Παρηγορήτισσα και το θρυλικό γεφύρι της Άρτας και εισαγωγή τού, επίσης, φιλόλογου εκ Κομμένου Άρτας Δημήτρη Βλαχοπάνου, έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην πνευματική και πολιτισμική παράδοση της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής.
   «Η Άρτα των λογοτεχνών και των περιηγητών» είναι μια τρυφερή και αγαπημένη περιπλάνηση στους στοχασμούς και στα συναισθήματα δημιουργών που η ψυχή τους πλημμύρισε από τα τοπία, την ιστορία, την παράδοση και την ηθογραφία της Άρτας. Αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να αποτυπωθεί σε έναν ενιαίο τόμο βιβλίου ό,τι αγαθό και ωραίο της πόλης μας και του γύρω της χώρου ενέπνευσε λογοτέχνες και περιηγητές, οι οποίοι ένιωσαν στη συνέχεια την ανάγκη να της το επιστρέψουν περασμένο και αναγεννημένο μέσα από τις χορδές της δικής τους ευαισθησίας.
   Μεταξύ άλλων ανθολογούνται οι: Δημήτριος Βικέλας, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Γιάννης Δάλλας, Ντίνος Δημόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Σταύρος Ιντζεγιάννης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Βάντα Κουτσοκώστα, Βαγγέλης Κούτας, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοτζιούλας, Κώστας Κρυστάλλης, Ηλίας Λάγιος, Παναγιώτα Π. Λάμπρη, Γιάννης Μακρυγιάννης, Γιάννης Μπεράτης, Χριστίνα Ντουνιά, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γιάννης Η. Παππάς, Νίκος Ρίγγας, Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου, Άγγελος Σικελιανός, Τάκης Σινόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Evliya Çelebi, François Pouqueville, W. Turner, W. M. Leake, Henry Holland.
   Το βιβλίο συμπληρώνεται από πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.