18 Μαρ 2013

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ταξίδεψε στη Σμύρνη με το Comenius

Συμβίωσαν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, δίνοντας το στίγμα της δικής τους ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Το Μουσικό Σχολείο Άρτας με έξι μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς πραγματοποίησε κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2013 και συγκεκριμένα από την Κυριακή 24-02-2013 μέχρι και την Παρασκευή 1-03-2013, το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό, στην Σμύρνη (Τουρκία), στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με θέμα ''Our voices across Europe''. Στη συγκεκριμένη συνάντηση μαθητές από την Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία φιλοξενήθηκαν από μαθητές του Λυκείου Bayrakli της Σμύρνης.
   Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας που συμμετείχαν στη δράση αυτή ήρθαν σε επαφή με μαθητές αντίστοιχης ηλικίας από έξι διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, έλαβαν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις, είδαν τα αξιοθέατα της περιοχής της Σμύρνης και εξασκήθηκαν στη χρήση των διαφορετικών γλωσσών, ως απαραίτητο μέσο επικοινωνίας. Διασκέδασαν, έκαναν νέους φίλους και συμβίωσαν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, δίνοντας το στίγμα της δικής τους ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας.
   Πιο αναλυτικά, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του ταξιδιού, ταξιδέψαμε οδικώς μέχρι τη Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια αεροπορικώς μέχρι τη Σμύρνη όπου φτάσαμε το βράδυ της ίδιας μέρας με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
   Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο Λύκειο του Bayrakli της Σμύρνης, όπου μας καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου και υλοποιήθηκαν κάποια εκπαιδευτικά εργαστήρια στα πλαίσια του προγράμματος. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το τοπικό δημαρχείο και ακολούθησε ξενάγηση σε αξιοθέατα της περιοχής του Bayrakli.
   Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από το σχολείο της Σμύρνης, κατά τη δεύτερη μέρα παραμονής μας στην πόλη ταξιδέψαμε και επισκεφτήκαμε την Αρχαία Έφεσο που πράγματι ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Sirince, ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό φημισμένο για τα κρασιά του. Η συγκεκριμένη μέρα τέλειωσε με μια όμορφη βόλτα με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην παραλία της Σμύρνης.
   Η επόμενη μέρα είχε περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού όλο το πρωί παρουσιάστηκαν σε συνεδριακό κέντρο της περιοχής (Tepeluke Convention Center) οι εργασίες και γενικά όλες οι δράσεις που είχαν ετοιμαστεί από όλες τις χώρες για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Στη φάση αυτή του προγράμματος η Ελληνική αποστολή είχε ετοιμάσει και παρουσίασε με αρκετά μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από τις υπόλοιπες χώρες μικρό μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο με πέντε τραγούδια που συναντάμε στην Ελληνική αλλά και στην Τουρκική μουσική παράδοση. Σκοπός της συγκεκριμένης επιλογής του θέματος της παρουσίασης, ήταν η προσέγγιση των πολιτισμών των δύο γειτονικών λαών, μέσω των κοινών μουσικών ιδιωμάτων, πράγμα που πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αν κρίνει κανείς από το θερμό χειροκρότημα που απέσπασε το μικρό μουσικό σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο τέλος της παρουσίασης.
   Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε ένα από τα κεντρικά Τζαμιά της Σμύρνης (Τζαμί Hisar Camii ) και περιηγηθήκαμε στην κεντρική παλιά αγορά (Kemeratli) γνωρίζοντας από κοντά το αληθινό χρώμα της ανατολής μέσα από εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και ήχους της γειτονικής χώρας.
   Η τέταρτη μέρα παραμονής μας στη Σμύρνη περιείχε μια πάρα πολύ σημαντική εμπειρία αφού επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη και το Ασκληπιείο της Αρχαίας Περγάμου. Η συγκεκριμένη μέρα ολοκληρώθηκε με συνάντηση των εκπαιδευτικών και συζήτηση για την πρόοδο των εργασιών της δεύτερης συνάντησης του συγκεκριμένου προγράμματος ''Comenius''.
   Η επόμενη μέρα ήταν και η τελευταία του ταξιδιού, αφού ήταν αφιερωμένη ολόκληρη στο ταξίδι του γυρισμού. Το βράδυ της Παρασκευής 1-03-2013 γύρω στις οχτώ τέλειωσε το ταξίδι της επιστροφής μας στο Μουσικό Σχολείο Άρτας.
   Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο ταξίδι του προγράμματος ''Comenius'', παρέδωσαν τη σκυτάλη σε εκείνους που θα συμμετέχουν στα υπόλοιπα ταξίδια - συναντήσεις, περιμένοντας με αγωνία την τελική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα το καλοκαίρι του 2014, για να φιλοξενήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τους νέους τους φίλους από τις υπόλοιπες χώρες του προγράμματος.
Παναγιώτης Γιαννούτσος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.