17 Σεπ 2012

Οι Myzeqeja από το Φιέρι στην Άρτα

Πολιτιστική συνεργασία των Δήμων Αρταίων και Φιέρι

   Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στην Αίθουσα «ΣΚΟΥΦΑΣ», ο Δήμος Αρταίων παρουσιάζει μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική εκδήλωση με το καλλιτεχνικό σύνολο "Myzeqeja" από το Φιέρι της Αλβανίας.
   Η εκδήλωση αποτελείται από 15 καλλιτεχνικά νούμερα και περιλαμβάνει τραγούδια και χορούς από τη περιοχή του Myzeqe, τη κεντρική και βόρεια Αλβανία.
   Η είσοδος είναι ελεύθερη.
   Το καλλιτεχνικό σύνολο του Φιέρι "Myzeqeja" ιδρύθηκε το 1973, προκειμένου να... παρουσιάσει τη τέχνη και να προστατέψει την πολύτιμη παράδοση των δημοφιλών χορών και τραγουδιών της περιοχής Myzeqe.
   Στο ρεπερτόριό του υπάρχουν γνωστές δημιουργίες (τραγούδια και χοροί) από διάφορες περιοχές της χώρας. Αρχικά το σύνολο ήταν φολκλορικό.
   Από τους πρώτους ιδρυτές του ήταν ο συνθέτης Nikollaq Bulo και ο χορογράφος Vlash Kallamata, δύο διεθνώς γνωστά ονόματα.
   Στην καλλιτεχνική του πορεία, σχεδόν 40 χρόνια τώρα, το σύνολο έχει προετοιμαστεί για πάνω από 35 πρεμιέρες και είχε εμφανιστεί σε εκατοντάδες συναυλίες εντός και εκτός της χώρας.
   Έχει διαγωνιστεί επιτυχώς σε πολλά εθνικά και διεθνή φεστιβάλ που οργανώθηκαν στην Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ρουμανία, Μακεδονία κ.λ.π
   Έχει βραβευτεί από πολλές κριτικές επιτροπές διαφόρων χωρών για τις ζωηρές και έντονες ερμηνείες των δημοφιλών τραγουδιών και χορών της Αλβανίας, για τις πολύ καλές εμφανίσεις και το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο.
   Το σύνολο “ Myzeqeja" λειτουργεί υπό την πολιτιστική στέγη του Δήμου Φιέρι.
   Στη σύνθεσή του έχουν υπάρξει και υπάρχουν διάσημοι μουσικοί όπως: BarjamSama, XhevitMetali, Enrik Mazreku, AdrianMuka, ταλαντούχοι τραγουδιστές όπως οι TimoLule e LefteriSillo, RainitaPupi e AgronBego και χορευτές όπως οι ShaqirSeci, AleksanderTanku, ArmandoCuni, RebekaBorakaj, RovenaGogadheEmanuelaMilja.
   Επικεφαλής του καλλιτεχνικού σχήματος που θα επισκεφθεί την πόλη μας είναι ο Gezim Pellumbi, υπεύθυνος του Πολιτιστικού κέντρου, ο μαέστρος της ορχήστρας Enrik Mazreku και ο χορογράφος Armando Cuni.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.